14. marca 2010

Zjazdové lyžovanie má kráľovnu - Lindsey Vonn

Zjazdové lyžovanie sa v sezóne 2009-10 nieslo v olympijskom duchu. Okrem tejto významnej zimnej športovej udalosti je najvýznamnejším podujatím pre svetové zjazdové lyžovania seriál závodov svetového pohára, v ktorom súperili najlepšie lyžiarky sveta. Fenomenálna zjazdárka posledných rokov Lindsey Vonn potvrdila svoju suverenitu medzi ženami už tretí rok za sebou a stala sa absolutnou víťazkou aj v r. 2010.

Zjazdové lyžovanie žien - stručný prehľad sezóny 2009-10:

Sölden (A) - ako už niekoľko predchádzajúcich rokov aj ročník 2009-2010 svetového pohára v zjazdovom lyžovaní zahajovali 24.10.2009 na ľadovci v rakúskom stredisku Sölden. Úvodných pretekov v obrovskom slalome sa zúčastnilo 75 žien. Prvé víťazstvo zaznamenala obhájkyňa titulu Fínka Tanja Poutiainen.

Levi (FIN) - ďalším závodom bol slalom vo fínskom Levi 14.11.2009. Pochmúrne prostredie za polárnym kruhom najlepšie zvládla a tesne zvíťazila obhájkyňa slalomárskeho malého glóbusu Nemka Maria Riesch.

Aspen (USA) - koncom novembra sa pretekárky presunuli na americký kontinent, kde sa konal druhý obrák 28.11.2009 v Aspen. V ňom uspela úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne z Val d´Isere 2009 Kathrin Hölzl.
Deň potom sa išiel druhý slalom v sezóne 29.11.2009 Aspen. Radovali sa všetci fanúšikovia českej slalomovej jedničky. Šárka Záhrobská zopakovala v Amerike víťazstvo z predchádzajúcej sezóny.

Lake Louise (CAN) - po Amerike sa pokračovalo v Canade. V Lake Louise sa 4.a 5.12.2009 konali dva zjazdy, v ktorých excelovala najlepšia zjazdárka v posledných dvoch ročníkoch Lindsey Vonn.
Ďalší deň 6.12.2009 bol na programe v Lake Louise super-G, kde Vonnovej ušiel Hatrick, keď ju len o tri stotinky porazila Rakúšanka Elisabeth Görgl.

Are (SWE) - špesialistky na točivé disciplíny si zmerali svoje schopnosti s časom vo švédskom Are 12.12.2009 na trati obrovského slalomu, v ktorom zažiarila Francúzska Tessa Worley.
V nedeľu 13.12.2009 si to s časom rozdali ženy medzi brankami slalomu. Úspešnosť francúzskeho tímu v Are potvrdila víťazstvom Sandrine Aubert.

Val d'Isere (F) - ani nie rok od konania majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní zavítali opäť do tohto prestížneho lyžiarskeho strediska najlepšie lyžiarky sveta. 18.12.2009 sa išiel slalom a zjazd v rámci kombinácie, ktorú vyhrala Lindsey Vonn.
Druhý deň 19.12.2009 závodili rýchle lyžiarky v super-G, ktorý sa najlepšie vydaril Švajčiarke Fraenzi Aufdenblatten.

Lienz (A) - špecialistky v točivých disciplínach si mohli vylepšiť celkové priebežné poradie v rakúskom Lienz. 28.12.2009 v obrovskom slalome vyhrala favoritka disciplíny a úradujúca majsterka sveta Kathrin Hölzl.
Neďeľnajší slalom suverénnym spôsobom zajazdila Marlies Schild, keď vyhrala takmer o dve sekundy pred svojimi súperkami.

Sljeme (CRO) - tesne po Novom roku si dali slalomárky dostaveníčko na kopci nad Zagrebom, aby si rozdelili ďalšiu sadu bodov vo svetovom pohári. 3.1.2010 v Sljeme uspela Francúzska Sandrine Aubert.

Haus im Ennstal (A) - prestížne rakúske lyžiarske stredisko Schladming privítalo rýchle ženy v dňoch 6.-10.1.2010. Na svahoch Hauser Kaibling sa konali súťaže v dvoch zjazdoch a super-G. Všetky tri preteky vyhrala američanka Lindsey Vonn a získala tu 300 bodov.

Flachau (A) - dva dni po Schladmingu 12.1.2010 sa v susednom Flachau konal slalom žien. Plný počet bodov získala Marlies Schild.

Maribor (SLO) - slovinské lyžovanie zaznamenáva výrazné zlepšenie za posledné roky, preto je už pravidlom, že FIS priklepla Kranjskej Gore poriadanie pretekov SP v točivých disciplínach. 16.-17.1.2001 sa konali obrovský slalom a slalom, v ktorých obidve víťazstvá patrili rakúskej reprezentantke Kathrin Zettel.

Cortina d´Ampezzo (I) - kráľovná talianskych dolomitov, ako sa hovorí tomuto olympijskemu stredisku, sa stala dejiskom pretekov žien v svetovom zjazdovom lyžovaní 20.-24.1.2010. Super-G a zjazd vyhrala favorizujúca Lindsey Vonn. Obrovský slalom zajazdila najrýchlejšie Tanja Poutiainen.

St. Moritz (CH) - svetoznámy švajčiarsky skirezort usporiadal posledné preteky pred blížiacou sa olympiádou 2010 vo Vancouveri. 27.-31.1. sa na stupeň víťaziek postavili Anja Pärson v kombinácii, Maria Riesch v zjazde, Lindsey Vonn v super-G.

Crans Montana (CH) - po olympiáde pokračovali ženské súťaže v lyžovaní v ďalšom významnom švajčiarskom stredisku. 2.-7.3.2010 privítala Crans Montana najlepšie lyžiarky sveta nevľúdnym počasím. Kombinácia musela byť dokonca zrušená. Víťazstvom v zjazde si Lindsey Vonn zabezpečila malý glóbus v tejto disciplíne. Super-G vyhrala švajčiarka Dominique Gisin.

Garmisch Partenkirchen (D) - finále mužov aj žien sa konalo v najlepšom nemeckom lyžiarskom stredisku. Tridsiatka najlepších žien v každej kategórii priniesla napínavé súboje s časom. Očakával sa záverečný útok domácej Marie Riesch na američanku Lindsey Vonn.
Zjazd sa Rieschovej podarilo vyhrať, ale Vonnova skončila druhá.
Obrovský slalom vyhrala Slovinka Tina Mazze.
Super-G vyhrala Lindsey Vonn.
Slalom predviedla najlepšie Marlies Schild.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Zjazdové lyžovanie, Lindsey Vonn, Maria Riesch, zjazd, super-G, slalom, obrovský slalom, lyžovanie žien 2009-10


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára