27. marca 2010

Lyže podľa úspešnosti vo svetovom pohári 2010

Výsledky svetového pohára v lyžovaní 2010 sú už známe. Víťazmi medzi ženami Lindsey Vonn a medzi mužmi Carlo Janka. Zaujímavé prehľady každoročne prinášajú najrôznejšie štatistiky úspešnosti jednotlivých značiek lyží. Na nohách žien víťaziek sa najčastejšie vyskytovali lyže značky Head, hlavne vďaka Lindsey Vonn, u mužov boli úspešnejší tí, ktorí jazdia na značke Atomic. Ak sa pozrieme na výsledky v jednotlivých disciplínach mužov a žien, poradie značiek lyží je nasledovné, podobne ako keď spočítame jednotlivé body v SP:

Lyže ženy 2010:
• Lindsey Vonn (veľký glóbus) - Head
• Lindsey Vonn (zjazd) - Head
• Lindsey Vonn (Super-G) - Head
• Lindsey Vonn (kombinácia) - Head
• Maria Riesch (slalom) - Head
• Kathrin Hoelzl (obrovský slalom) - Fischer

Lyže muži 2010:
• Carlo Janka (veľký glóbus) - Atomic
• Benjamin Raich (kombinácia) - Atomic
• Didier Cuche (zjazd) - Head
• Reinfried Herbst (slalom) - Blizzard
• Ted Ligety (obrovský slalom) - Rossignol
• Erik Guay (super-G) - Atomic

Lyže - úspešnosť značiek 2010:

ženy:
1.Head, 2.Atomic, 3.Rossignol, 4.Stoeckli, 5.Völkl, 6.Fischer
muži:
1.Atomic, 2.Rossignol, 3.Head, 4.Fischer, 5.Salomon, 6.Blizzard

Lyže celkové poradie v SP (muži + ženy)

Sčítaním výsledkov žien aj mužov získame celkové poradie lyží vo svetovom pohári 2009/10:
1. Atomic
2. Head
3. Rossignol


Lyže víťaz

Najpredávanejšie lyže na Slovensku

Úspechy pretekárov významne ovplyvňujú predaj sériovo vyrábaných lyží. Podľa výsledku internetového predaja lyže e-shop boli medzi slovenskými lyžiarmi v sezóne 2009-10 najobľúbenejšie značky:



1. Atomic
2. Rossignol
3. Fischer
4. Salomon
5. Völkl

Najpredávanejšie sú lyže univerzálne (all-roud) a hneď za nimi je záujem o lyže športové a pretekárske. V minulosti sa na Slovensku predávali úspešnejšie lyže pretekárske, ale modelov každoročne pribúda a kategória "race" v carvingovom prevedení kladie na bežného lyžiara naozaj značné nároky. Univerzálky sú v súčasnosti kvalitné, cenovo dostupnejšie a vyhovujú širokej skupine aj zdatnejších lyžiarov.

Zopár tipov ako kupovať lyže

Podrobnejšie informácie k tejto téme nájdete v článku - ako kupovať lyže

Najdrahšie nie je najlepšie - ani vtedy ak neviete čo to je finančné obmedzenie a cena pre vás nie je dôležitá, nekupujte najdrahšie lyže s predstavou že budú pre vás najlepšie. Kúpte si lyže podľa svojich skutočných lyžiarskych schopností, naozaj sa zo začiatočníka nestane závodník tým, že si kúpi závodnícke lyže. Skôr naopak jeho pokrok bude oveľa pomalší. Zvládnuť ostré pretekárske "žiletky" si vyžaduje techniku a kondičku. Zdatnému pomôžu, slabého vytrápia.

Sympatie k značke - uprednostňujete adidas pred pumou, nokiu pred samsungom, levi strauss pred lee, bmw pred audi ...? Podobne sa chová lyžiar voči značke lyží. Sám som v mladosti považoval za dobré len lyže pochádzajúce z Rakúska. Nejaké nemecké, americké, alebo francúzske neprichádzali v úvahu. Pred 2 rokmi som dostal na nohy napr. nemecké Völkl (univerzálky) a musím zložiť klobúk. Napriek tomu stále uprednostňujem značku Atomic. ;-)

Pred kúpou skúška - každé dobré stredisko dnes ponúka široký sortiment služieb, medzi ktorými by nemala chýbať požičovňa lyží. Doporučujem každému, kto si nie je istý aké lyže si kúpiť, aby vyskúšal niekoľko modelov, v rôznych dĺžkach. Požičné na pol dňa, alebo na hodinu jazdy je zanedbateľná položka. Niektoré požičovne vás nechajú otestovať aj väčšie množstvo lyží, ak majú aj predajňu.

Rádius polopate - carving priniesol nový pojem - rádius lyže. Bočné vykrojenie lyže spôsobuje zatáčanie, keď ju pri jazde nakloníme na hranu. Vykrojenie určuje jeho parameter rádius (polomer). Čím je vykrojenie väčšie, rádius je menší a lyže viac zatáčajú. Na slalom volíme lyže s malým rádiusom (vykrojenejšie), na obrák menej vykrojené s väčším rádiusom. -> rádius - kalkulátor
Pre dva páry lyží toho istého modelu, ale rôznej dĺžky platí približné pravidlo: dlhšie lyže o 10cm majú väčší rádius o 1m (sú menej vykrojené).

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Lyže podľa úspešnosti vo svetovom pohári, svetový pohár, lyžovanie ženy 2009-10, lyže - výsledky značiek, Atomic, Head, Rossignol, Fischer, Salomon, Völkl, najpredávanejšie lyže na Slovensku, ako kupovať lyže


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára