16. decembra 2013

Pád po vnútornej lyži

Pre označenie pádu lyžiara na vnútorný bok tela - na stranu, ktorá sa nachádza na vnútornej strane oblúka - sa používa výraz "pád po vnútornej lyži". Kto sa zaujíma o vrcholové lyžovanie, mal práve v uplynulom víkende množstvo príležitostí vychutnať si ukážky pádov po vnútornej lyži v podaní špičkových lyžiarov - pretekárov. Sobota a nedeľa (14. a 15. december 2013) boli dňami obrovského slalomu. Muži pretekali v obrovskom slalome vo francúzskom Val d´Isere v sobotu a ženy mali na programe obrák v nedľu vo švajčiarskom St. Moritz. Video plné pádov » Pád po vonkajšej lyži a príkladová štúdia pádu Bode Millera po vonkajšej lyži obsahujú ukážky oboch najčastejších typov pádov.

Pohroma pre americkú lyžiarsku elitu

Súčasný majster obrovského slalomu Ted Ligety, o ktorom tvrdíme že lyžuje najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti, zahajoval preteky ako prvý jazdec so štartovým číslom jedna. Približne v polovici trate predviedol divákom vzorový pád po vnútornej lyži. Na krátky čas sa ocitol ležiac na boku. Po chvíľke šmýkania sa postavil opäť na lyže ale už nestihol namieriť do nasledujúcej bránky, takže závod nedokončil. Príčinou jeho pádu bola úzka stopa v oblúku v extrémnom náklone.

Pád po vnútornej lyži 1, Ligety

Pád po vnútornej lyži 2, Ligety

Pád po vnútornej lyži 2, Ligety

Pád po vnútornej lyži, Ted Ligety, Val d´Isere, Francúzsko 14.12.2013

Vnútorná lyžiarka sa dostáva medzi vonkajšiu lyžiarku a svah. Nedostatočný priestor spôsobí, že vnútorná lyžiarka odstrčí vonkajšiu lyžiarku spolu s lyžou od svahu. Vonkajšia lyža stráca kontakt so snehom, čím vonkajšia noha stráca oporu. Telo sa v oblúku opiera iba o jednu vnútornú lyžu. Takú situáciu by Ligety ešte ustál. Nohy má také silné, že urobí oblúk na vnútornej lyži. Jemu sa však aj vnútorná lyža zošmykla, preto sa telo položilo na svah. Ligety aj z tejto prekérnej situácie takmer vyšiel. Stačila trochu inak postavená nasledujúca bránka, alebo kratší pobyt v leže a Ligety by mohol pokračovať v jazde.

Niekoľko pretekárov nasledovalo Ligetyho a spadli podobným spôsobom - pád po vnútornej lyži. Ligetyho americký kolega Bode Miller predviedol na tom istom mieste, kde spadol Ligety ukážkový pád na opačnú stranu, hovorí sa mu » Pád po vonkajšej lyži. Bode Miller sa evidentne sústredil na problematický bránku, ktorá sa nachádzala na terénnom zlome. Informácie o situácii zrejme dostal od kolegu vysielačkou.

Dával si pozor, dával, až problémovým miestom prešiel a akoby sa mu to nezdalo, ... že "kde to miesto je" ... "kde je ten problém, a aký problém že to Ligety mal ?" ... toľko si dával pozor, až sa mu klepli lyže o seba a nestihol si prestúpiť. Ťažisko ostalo na vonkajšej zahranenej lyži a Bode išiel k zemi aký je dlhý. Predviedol však učebnicový pád po vonkajšej lyži s rýchlym pretočením a postavením späť na lyže. Pokračovať v závode už nemohol, nakoľko padajúc minul jednu z brán. Spadol však bez následkov, to je pri páde najdôležitejšie.

Paradoxom celej situácie bolo, že onen obrovský slalom postavil tréner USA Carrey. Podarilo sa mu vyradiť oboch svojich zverencov mimo trať. Je veľa spôsobov, ako nevyhrať obrovský slalom, keď ste najlepší. Jedným z nich je sabotáž vlastného trénera, alebo tímového kolegu s informáciami vo vysielačke, alebo pád po vnútornej lyži.

Prevencia úrazu - tréning pádov



Jaroslav Padák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára