29. novembra 2010

Zuzulová predviedla návrat do svetovej špičky.

Svetový pohár žien v zjazdovom lyžovaní je za svojim tretím podujatím v americkom Aspene, v ktorom sa Veronika Zuzulová vrátila do svetovaj špičky, medzi najlepšie slalomárky sveta. Už v prvom preteku tejto sezóny, ktorým bol obrovský slalom v Söldene naznačila, že má záujem aj o body z tejto disciplíny, keď skončila ako 35 v prvom kole, čím síce tesne nepostúpila ale potešila svojich priaznivcov.

Slovenská slalomová špecialistka sa dve sezóny potýkala s nezdarmi a zraneniami, preto potešilo 11. miesto v prvom slalome tejto sezóny, ktorý sa konal tradične vo Fínsku. Zuzulová v Aspene pokračovala ďalším obrovským slalomom, ktorý skončila predčasne, pádom v druhom kole. Pred pádom to bola celkom pekná jazda obráku od špeci-slalomárky. Kľudne by som sa stavil, že v prípade dojazdu do cieľa mala tento obrovský slalom rozlyžovaný na bodovacie miesto niekde v druhej 10-ke.

Zuzulová v Aspene zajazdila excelentný slalom

Druhý deň našťastie nezostalo po tomto páde z obráku ani stopy a Veronika sa v pohode bez zaváhaní predviedla v slalome jazdou, na ktorú sme bývali u nej zvyknutí. Zajazdila excelentný slalom, jej výkon bol bezchybný, patriaci do svetovaj špičky. Podrobný priebeh - svetový pohár v lyžovaní. Medzi ženami po štyroch disciplínach a troch podujatiach (Sölden, Levi, Aspen) úraduje najuniverzálnejšia lyžiarka Maria Riesch s 234 b. Jej najväčšia konkurentka úradujúca trojnásobná absolútna víťazka a držiteľka veľkého glóbusu Lindsey Vonn na svoje najsilnejšie disciplíny zjazd a super-G ešte len čaká. Tie budú na programe od nastávajúceho víkendu v Lake Louise, St. Moritz, Val d´Isere, kde si prídu na svoje rýchle ženy (2x zjazd, 3x super-G a supercombi).

Veronika Zuzulová určite získa slalomovú medailu ešte pred koncom tohto roku. Bude mať na to dve príležitosti, v slalome vo francúzskom Courchevel 21.12.2010, alebo v neďalekom Semmeringu, kde sa konajú preteky v obráku aj v slalome tesne pred koncom roka 28.-29.12.2010. Prajem jej konečne úspech, ktorý si určite zaslúži a verím že téma lyžovanie sa aj vďaka Veronike Zuzulovej opäť vráti medzi najsledovanejšie športové disciplíny na Slovensku. Priebežné poradie Zuzulovej - v celkovom poradí je po 4 pretekoch sezóny na 12. pozícii (74 b.), v slalomoch 6.

Účasť Zuzulovej v obrovskom slalome je bomba nápad

Veľmi dobrým ťahom bolo rozhodnutie Veroniky Zuzulovej zúčastňovať sa v rámci pretekov svetového pohára aj obrovských slalomov. Doplnková disciplína dáva závodníkovi nové skúsenosti, príležitosť vylyžovať sa, zvládanie susednej techniky vylepšuje aj techniku hlavnú, možnosť bodového privylepšenia atd. Sú známe príklady pretekárov, ktorí jazdia všetky disciplíny a nevynikajú v žiadnej.

Maria Riesch profituje z toho, že poctivo boduje vo všetkých disciplínach od slalomu až po zjazd a v každej dokáže z času na čas aj zvíťaziť. Dokonca v ročníku 2009-10 získala malý glóbus v slalome, olympijske zlato v slalome, napriek tomu že nie je slalomárkou č1. Odchádzajúca švédska hviezda Annya Paerson štartuje v každom závode a občas uspeje v zjazde, občas v obráku. Ale už naozaj odchádza.

Nedávny úspech špecialistu slalomára Silvana Zurbriggena v zjazde a super-G v Lake Louis 2010 tiež potvrdzuje správnosť takéhoto prístupu. Dokonca aj zjazdárka Vonnová občas trafí husté bránky slalomu a zaboduje. V princípe nejde o to preorientovať sa na inú disciplínu, ale každému z pretekárov prispieva rozšírená účasť vo viacerých disciplínach k vylepšeniu svojej hlavnej disciplíny. Myslím tým nielen prípadné bodové vylepšenie, ale aj zlepšenie svojho lyžiarskeho umenia.

Som presvedčený, že je len otázkou času, kedy sa Veronike Zuzulovej podarí zobrať prvé body aj z obrovského slalomu. Na jej jazde v obráku síce vidieť že je hlavne slalomárka, ale po prvom pokuse v Söldene, ktorý dojazdila na tesne nepostupujúcom 35 mieste a následnom obráku v Aspene, kde by už body boli nebyť zbytočného pádu, sa dá urobiť svetová 20-tka v tejto disciplíne. To len povzbudí sebavedomie a pomôže Veronike Zuzulovej potvrdiť svoje slalomárske postavenie v súčasnom ženskom zoskupení, kde podľa môjho názoru patrí medzi top 6-8 najlepších (Sandrine Aubert, Maria Pietilae-Holmer, Maria Riesch, Marlies Schild, Šárka Záhrobská, Kathrin Zettel, Veronika Zuzulová - zoradené abc..)

Druhou vecou je ako dopadnú súboje medzi týmito najlepšími, komu bude priať športové šťastie, kto bude mať smolu, ale svoje zohrá aj psychická pripravenosť, fyzička a v neposlednom rade aj lyže a ich servis. Šport má mnoho úskalí, o tom by mohla rozprávať nie len Veronika, ale aj množstvo ďalších pretekárov, napr. fenomenálna M. Schild, ktorá keď trafí, tak poráža zbytok štartového poľa o celú triedu, ak nie je zranená, alebo nevypadne v prvej bráne ako práve v Aspene 2010.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Veronika Zuzulová, lyžiarske stredisko Aspen, lyžovanie, svetový pohár žien v zjazdovom lyžovaní, slalom, slovenská slalomová špecialistka, obrovský slalom, Courchevel, Lake Louis, Sandrine Aubert, Maria Pietilae-Holmer, Maria Riesch, Marlies Schild, Šárka Záhrobská, Kathrin Zettel, lyže


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára