1. novembra 2010

Jesenné lyžovanie - prevetrajte lyže na ľadovci

Pre nedočkavých lyžiarov je jesenné obdobie vhodné pre lyžovanie na ľadovci. Od septembra si môžu vyraziť na alpské ľadovce, z ktorých je už väčšina v prevádzke. Biele masy ľadu na vrcholoch nad 3.000 m sa jagajú na slnku aj počas leta, avšak nie všetky sú sprístupnené lanovkami po celý rok. Koncom septembra sa však objaví prvý čerstvý sneh a v októbri sa na väčšine z alpských ľadovcov zahajuje lyžiarska predsezóna.

Jesenné lyžovanie na ľadovci láka svojich skalných fanúšikov, ktorí sa nevedia dočkať a musia začať novú sezónu čo najskôr. So svojim koníčkom sa poniektorí nerozlúčia ani počas leta. Ľadovce sú tak ideálnym miestom na tréningy a prípravu na novú pretekársku sezónu. Na ľadovcoch stretnete skupinky malých závodníkov so svojimi trénermi, ale aj reprezentačné tímy z rôznych krajín, ktorí sa pripravujú na svetový pohár.

Rakúske ľadovce

Štart novej pretekárskej sezóny sa každoročne odohráva tiež na ľadovci. V rakúskom lyžiarskom stredisku Sölden na jednom z jeho ľadovcov Rettembach sa tento rok zahajoval svetový pohár už 22. októbra obrovským slalomom mužov aj žien. Dovtedy musí byť celá pretekárska svetová špička pripravená. Na prípravu športovcov ale aj jesené prevetranie lyžiarskeho výstroja lyžiarskych nadšencov sú ideálne rakúske ľadovce v blízkosti Innsbrucku:
Pitztal, Stubaital, Kaunertal, Sölden, ktoré ležia v navzájom susedných údoliach a tvoria tak najzaujímavejšiu ľadovcovú oblasť v Alpách.

Najväčší počet ľadovcových zjazdoviek 110 km má k dispozícii Stubaital, ktorý je v prevádzke celoročne, sezóna začína od 1.10.-30.09. Najvyššie položené zjazdovky má ľadovec Pitztal, kde sa lyžuje až do 3.440 m, kde je k dispozícii 30 km tratí od 15. sept. do 08. mája. Susedné ľadovcové stredisko Kaunertal patrí k najmladším, má však ambície dostať sa v nadmorskej výške ešte vyššie (projekt do 3.518m), v súčasnosti ponúka 38 km zjazdoviek v kľudnejšom prostredí od 1.9.-20.06. V Söldene je na dvoch ľadovcoch Rettenbach a Tiefenbach 38 km zjazdoviek od 04.09.-01.05.

Aby boli rakúske ľadovce vymenované úplne, je potrebné spomenúť aj turisticky najnavštevovanejší ľadovec Hintertux, kde je prevádzka celoročná a v ponuke je 86 km lyžovačky. Nad Kaprunom sa táýči ľadovec Kitzsteinhorn, ktorý považujú snowbordisti za najobľúbenejší, celoročne ponúka 41 km tratí. Najbližší a teda najnavštevovanejší slovenskými lyžiarmi je ľadovec Mölltal, kde je 53 km zjazdoviek od 27.06.-15.05. Najmenší v Rakúsku aj čo do výšky aj počtu km tratí je Dachstein 2.700m, kde je 12 km zjazdoviek v oficiálnej sezóne od 18.12-03.04. (alebo podľa aktuálnych podmienok).

Jesenné lyžovačky v Rakúsku

Začiatkom novembra 2010 sme si dali s priateľmi stretnutie na ľadovci v Söldene za účelom zoznámenia sa s novými kolekciami lyží pre nastávajúcu lyžiarsku sezónu 2011, ktorá sa tu tradične koná aby bolo umožnené odbornej verejnosti a predajcom lyžiarskeho výstroja spoznať novinky od najlepších výrobcov - testovanie lyží. Ľadovce Rettenbach a Tiefenbach ako lyžiarske stredisko nás prekvapili krásnym počasím a nádherným povrchom zjazdoviek, ale aj snežením a hmlou, kedy sa už o úprave zjazdoviek nedalo hovoriť a všetko bolo ponechané na lyže návštevníkov.

Týždeň na to sme si vyrazili na jesennú testovaciu lyžovačku ľadovca Stubaital, ktorý stojí aj v počte km tratí aj v ich upravenosti vyššie. Privítalo nás nádherné počasie po nedávnom napadnutí 20 cm čerstvého snehu, ktorý bol kvalitne zrolbovaný, vleky bez čakania v radoch, dostatočná ponuka terénov, včetne čiernej a voľného priestoru pre freeride. Evidentne menšia ponuka občerstvenia než na svahoch v Söldene, ktorý je ale považovaný za špičku v oblasti aprés-ski, zábavy a pohostenia. Punc 5* za rodinné lyžovanie ako aj 5* medzi ľadovcami však ľadovcu Stubaital právom patrí. Zimná dovolenka pre rodiny.

Podrobnosti na stránke - rakúske ľadovce. Na stránke sa nachádzajú popisy ľadovcových možností lyžovačky aj v ostatných alpských krajinách, ľadovce Taliansko, ľadovce Švajčiarsko, ľadovce Francúzsko.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
lyžovanie na ľadovci, jesenné lyžovanie, lyžovačky v Rakúsku, testovanie lyží, rakúske ľadovce, ľadovce Taliansko, ľadovce Švajčiarsko, ľadovce Francúzsko, zimná dovolenka pre rodiny


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára