2. apríla 2010

Chystáte sa na rodinnú lyžovačku ?

Najobľúbenejší zimný rekreačný šport - lyžovanie má neustále rastúci počet priaznivcov. Spôsobuje to výrazná modernizácia lyžiarskych stredísk v posledných rokoch. Prevádzkovatelia investujú obrovské prostriedky do rozširovania a zlepšovania služieb. Pribúdajú nové zjazdovky, moderné vleky, snowparky, rôzne atrakcie, polyžovačkový servis. V alpských krajinách sa z lyžovania stáva ozajstné priemyselné odvetvie, kde významnou cieľovou skupinou pre zimný cestovný ruch je rodina. Podobne je rodina najdôležitejšia kategória aj v lete. Rodinná lyžovačka je témou všetkých ekonomicky zmýšľajúcich prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk. Zimná dovolenka sa stala rovnocennou letnej, ba v niektorých parametroch (napr. cena) zimná dovolenka predstihla letnú. Dôležité je poskytovať správne služby pre rodiny a slušný zimný biznis sa môže rozbehnúť.

Špecializované cestovné kancelárie - v rámci cestovného ruchu vznikla kategória špecializovaných cestoviek, ktoré ponúkajú skupine zimných dovolenkárov (lyžiarov) zájazdy (lyžovačky) zamerané na ich koníček. Lyžovačky sú určené aktívnym ľuďom, ktorí hľadajú predovšetkým dobré podmienky pre svoju záľubu. Dobré podmienky to už neznamená len prírodné podmienky - svahy, nadmorská výška, sneh, ale aj rozsah poskytovaných služieb, ako ubytovanie, stravovanie, zábava, skipasy, požič lyže, školy lyžovania, atrakcie ... Ako majú byť správne nastavené služby pre tieto potreby rodiny? Prevádzkovateľ zimného strediska, ktorý správne rozlúšti túto otázku, má vyhraté.

Lyžovanie má v súčasnosti mnoho podôb, od rekreačného kĺzania po upravených zjazdovkách až po adrenalínové zjazdy mladých freeriderov, ktorí zdolávajú krkolomné svahy a zrázy. Pre všetky skupiny lyžiarov sa nájdu v alpských strediskách vhodné podmienky. Hlavným cieľom majiteľov všetkých zimných stredísk (akýmsi ideálom) je univerzálnosť. Snažia sa, aby stredisko vyhovovalo pokiaľ možno každej kategórii lyžiarov. Prírodné podmienky a terén však často predurčia stredisko pre špecifickú klientelu. Avšak každý majiteľ areálu môže byť nad mieru spokojný, ak sa o jeho stredisku hovorí ako o rodinnom (family-friendly).


Čo si žiada rodinná lyžovačka ?

Dobrá rodinná lyžovačka si žiada zvýšenú starostlivosť hlavne o detských členov rodiny. V alpských strediskách, je stále viac služieb pre deti bezplatných. Ubytovanie v lepších hoteloch v doprovode rodičov zahŕňa často aj dve deti zdarma, znížené sú ceny za detskú stravu. V ponuke môže byť aj celodenný pitný režim detí zdarma, detské lyžiarske lístky bývajú lacnejšie o 50 a viac percent. Často lyžujú až 10 ročné deti v sprievode rodiča úplne zdarma, alebo za zvýhodnené ceny rodinných skipasov. Opatrovanie detí, detské škôlky, detské lyžiarske zóny s inštruktormi lyžovania sú samozrejmosť.

Dobré rodinné lyžiarske stredisko má mať vo svojej ponuke aj zopár kilometrov náročnejších tratí pre lyžiarsky zdatných rodičov, alebo zdatnejšie deti. Voľné terény na freeride ako aj snowparky na freestyle milujú deti v strednom a vyššom veku. Ubytovanie pre rodiny závisí od finančnej situácie rodičov, ale nemusí sa jednať o žiaden luxus. Poteší dobre vybavený, útulný hotel za priateľnú cenu s wellness, saunou, alebo bazénom na relax po lyžovačke. Vybavenosť - infraštruktúra si vyžaduje obchody s potrebným tovarom pre deti, zdravotnícke služby, diskotéky pre väčšie deti, reštaurácie, bary pre večernú zábavu rodičov. Horúce rodinné tipy pre blížiace sa zimné dovolenky sú alpské strediská: Schladming, Arosa, Dachstein West, La Plagne, Serfaus Fiss Ladis, Alta Badia, Livigno a iné, kde na rodiny čaká väčšina z vymenovaných výhod.

Serfaus Fiss Ladis - rodinné lyžiarske stredisko 2010

Už niekoľko rokov je stredisko Serfaus Fiss Ladis v Tirolsku oceňované najvyššími hodnoteniami znalcov a popredných lyžiarskych inštitúcií v kategórii rodinné lyžovanie.

Prevádzkovatelia tohoto alpského strediska sú priekopníkmi v rodinnom lyžovaní. Pre každého tu majú úsmev na tvári, oslovujú hostí ich vlastným menom, nezaujímajú sa len o ich peňaženky. Priateľskosť miestnych ľudí už po mnoho rokov očaruje väčšinu hostí. Okrem prívetivosti obsluhujúceho personálu je príťažlivá aj rôznorodosť lyžiarskeho areálu. Rodičia nechajú svoje deti v lyžiarskej škole, kde je o nich dobre postarané, kým oni sami si užívajú toplyžovačku, pre ktorú sú neodmysliteľné rýchle a moderné lanovky, perfektne upravené zjazdovky.

Deti od troch mesiacov až po teenegerov majú svoj vlastný areál, kde majú zabezpečený zaujímavý zábavný program, ich Kinderland (detská zem) je plný opatrovateliek a detských inštruktorov, ktorí sa starajú o detskú zábavu na kúzelnom koberci, kolotoči, v rozprávkovej dedinke. Počas zábavy im poriadne vyhladne, potom idú na obed do vlastnej detskej reštaurácie s detskými špecialitami.

Ak už máte lyžovania dosť, potom je čas navštíviť Take off Snow and Fun Center neďaleko medzistanice lanovky a vyskúšať aj niečo iné. Centrum požičiava množstvo alternatívneho športového náradia napr. Ski-fox, snowbike, snowscooter, swingbo a podobné atrakcie.

Po celodennej zábava a lyžovačke sa žiada posedieť, vydýchnuť a podeľiť sa s priateľmi o zážitkoch v apréski bare. Niekto len potrebuje utíšiť ubolené svalstvo vo wellness, alebo saune v niektorom z mnohých verejných relax-centier. Osviežení zrazu pocítite, že vám pri celodennej aktivite poriadne vytrávilo. Večerať môžete v 5* reštauráciách hotelov, alebo sedliackej krčme. Nech máte chuť na čokoľvek, milí sedliaci zo Serfaus, Fiss a Ladis vás vždy šarmantne a radi obslúžia.

Po návrate domov budú ešte dlho doznievať príjemné pocity a spomienky na vašu najkrajšiu tirolskú lyžovačku prežitú so rodinou.

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
chystáte sa na rodinnú lyžovačku, lyžovanie , Serfaus Fiss Ladis - najlepšie rodinné lyžiarske stredisko 2010, čo si žiada rodinná lyžovačka, špecializované cestovné kancelárie, lyžovačky, zimná rodinná dovolenka, rodinná lyžovačka, rodinné lyžiarske stredisko, cestovný ruch, zjazdovky, moderné vleky, snowparky, atrakcie, polyžovačkový servis, lyžovania priemyselné odvetvie, Schladming, Arosa, Dachstein West, La Plagne, Serfaus Fiss Ladis, Alta Badia, Livigno


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára