22. decembra 2013

Predvianočné lyžovanie v Taliansku

Víkend pred Vianocami si mužské aj ženské súťaže o svetový pohár v alpskom lyžovaní dali stretnutie v Taliansku a Francúzsku, kde nám svetová špička predviedla nádherné predvianočné lyžovanie. Mnohí z nás už odcestovali na svoje vianočné pobyty na horách a možno ste si vybrali práve stredisko Val d´Isere a lyžovanie vo Francúzsku, alebo rovnako slávne lyžiarske stredisko Val Gardena a lyžovanie v Taliansku. Tu sa konajú posledné závody pred vianočnými sviatkami.
Muži majú na programe tri závody vo Val Gardene. Toto slávne lyžiarske stredisko patrí do zoskupenia Sella Ronda, ktoré vytvárajú rovnako známe strediská Arabba, Val di Fassa, Alta Badia a Val Gardena. posledne dve menované sa starajú o perfektné podmienky pre vrcholové predvianočné lyžovanie v Taliansku. Val Gardena poriada dva závody super-G a zjazd na zjazdovke Saslong, ktorá vedie z úpätia pod obrovským skalným masívom Sasso Lungo do Santa Cristiny. Nádherná členitá trať je magnetom pre divákov, jej pestrosť zabezpečí každoročne napínavé závody v rýchlom lyžovaní mužov. Začína sa v piatok super obrovským, slalomom. Sobotné pokračovanie a zábavu pre divákov zabezpečil atraktívny zjazd na Saslongu. Nedeľným zakončením bol parádny obrák v susednom stredisku Alta Badia, posledné predvianočné lyžovanie.

Taliansko lyžovanie Alta Badia - obrák muži - 22.12.2013

Alta Badia Hirscher lyžovanie 2013Marcel Hirscher - prvý
Tretím podujatím talianskej dávky predvianočného lyžovania je nedeľný obrovský slalom v Alta Badia. Jazdí sa na zjazdovke Gran Risa. Odborníkmi očakávaný závod patrí k najťažším a najdôležitejším v tejto disciplíne. V sezóne je naplánovaných osem obrákov, tento je štvrtý v poradí. Trať začína v 1.871m nad morom, cieľ je v 1.423m, prevýšenie 448 metrov. Obrovský slalom sa jazdí v dvoj kolovom závode. Prvé kolo postavil francúzsky tréner Perrin, ktorý vytvoril trať z 57 brán. Štart prvého kola bol určený na 9 hodín tridsať minút. Prihlásilo sa 74 pretekárov vrátane všetkých favoritov, štartovali aj slovenskí reprezentanti Adam Žampa s 51-čkou a Andreas Žampa s číslom 65, žiaľ do druhého kola sa ani jeden zo Žampovcov nedostal.
Obráková špička štartovala v poradí 1. Svindal, 2. Hirscher, 3. Pinturault, 4. Moelgg, 5. Ligety, 6. Fanara, 7. Neureuther, 8. Dopfer, 9. Missilier, 10. Raich, 11. Luitz, 12. Blardone, 13. Sandell, 14. Simoncelli, 15. Schoerghofer, 16. Kostelič. Po troch závodoch je poradie v disciplíne nasledovné: 1. Hirscher 220 bodov, 2. Ligety 200 bodov, 3. Pinturault 175 bodov. Počasie sa po včerajšom slnečnom trochu zhoršilo, bolo pod mrakom, viditeľnosť dobrá, teplota okolo nula stupňov celzia. Predchádzajúci obrovský slalom mužov sa konal vo Val d´Isere. Lyžovanie vo Francúzsku pripravilo už tradične zaujímavé prekvapenia. Tým najvážnejším z minulého týždňa bol predčasný koniec lídra disciplíny Teda Ligetyho po páde. Vo Val d´Isere sa mu váčšinou nedarí. Situáciu vtedy využil Hirscher, ktorý vyhral a prevzal prvenstvo v priebežnom poradí. Týždeň po onej udalosti všetci očakávali ako sa Ligety po páde vráti do hry o body.

Prvé kolo obrovský slalom Alta Badia

V Alta Badii vyhral minulý rok Ligety, pred tým v r. 2011 Blardone, r. 2010 opäť Ligety a 2009 Blardone. Výchadzalo to na Blardoneho, alebo niekoho iného, než Ligetyho, kto by mal dnes vyhrať. Prvé kolo začal Aksel Lund Svindal, vedúci závodník celkového poradia. Svindal zbiera body v dvoch svojich silných disciplínach zjazd a super-G. Darí sa mu aj v tretej disciplíne obrovský slalom, kde je priebežne po troch závodoch na ôsmom mieste so 74 bodmi. Svindal je najvážnejším adeptom na veľký glóbus. Za Svindalom sa rysuje poradie Hirscher a Ligety, obaja s odstupom po sto bodoch. To naznačuje, že Hirscherovi nebudú stačiť na súboj so Svindalom iba body zo svojej hlavnej disciplíny slalom a ďalšie body, ktoré zanechajú Ligety a Pinturault v obrovskom slalome. Hirscher by mal pokúšať šťastie aj v disciplíne super-G. Najmä tie preteky, ktoré sa viac približujú obráku než zjazdu (napr super-G z MS 2012 v Schladmingu) by mohli Hirscherovi priniesť ďalšie potrebné body.
Alex Pinturault, Alta Badia 2013Alexis Pinturault - druhý
Veľkým nebezpečím v súbojoch o veľký glóbus v lyžovaní je najväčší univerzál v štartovom poli Bode Miller, ktorý sa vrátil do pretekania v tejto sezóne. Napriek veku je Bode Miller stále zdatný súper. Nedávno o tom =presvedčil v obráku v Amerike, kde bral druhé miesto za Ligetym. Ďalšími nenápadnými výsledkami sa dostal do prvej desiatky celkového poradia, keďže vie zbierať body zo všetkých disciplín. V dnešnom obráku Bode Miller spravil chybu, ktorá ho spomalila. Stalo sa tak v najmenej vhodnom miernom svahu, kde sa už nevedel vrátiť do tempa a získal veľkú stratu. Jeho čas sa do posledného medzičasu mestil do prvej dvadsiatky, však po chybe skončil ďaleko za tridsiatkou a do druhého kola nemal nárok.
Druhý vyštartoval na trť Marcel Hirscher, posledný víťaz obráku z Val d´Isere. Jeho jazda vyzerala pokojne s dôrazom na bezchybnosť, ktorou si Hirscher zbytočne často komplikuje výkony. V cieli bol s najrýchlejším časom a do druhého kola postupoval ako prvý. Druhý najlepší čas s odstupom len 0,22 sekundy zajazdil francúzsky talent Alex Pinturault. Tretí najrýchlejší bol Ted Ligety, ktorého jazda bola poznamenaná drobnými neistotami, na ktoré u tohto amerického rýchlika nie sme zvyknutí. Odstup Ligetyho na Hirschera bol iba 0,41 sekundy. Súboj v druhom kole medzi touto štandardnou trojicou súperov sľuboval napätie. Hirscher s Pinturaultom zacítili šancu poraziť neporaziteľného Ligetyho. Vlani tu dostal Hirscher od Ligetyho 2,4 sekundy v prvom kole a bolo po pretekaní. Dnes bola situácia otvorená pre všetkých troch. Záležalo na pevných nervoch, čistej hlave, ostrých hranách, dobrom namazaní a silných nohách. To všetko je potrebné v Alta Badii na predvianočnom lyžovaní.

Druhé kolo predvianočný obrovský slalom Alta Badia

Druhé kolo bolo na programe od 12:30. Rakúsky tréner Pircher postavil na trati 58 brán. Tridsiatka pretekárov štartovala v druhom kole v obrátenom poradí. Začínali tí s najhoršími časmi z prvého kola. Prekvapením bol mladý Nór Kristoffersen, ktorý v druhom kole zajazdil najlepší čas. Ten ho vyniesol na dvanáste miesto v konečnom súčte časov. Ivica Kostelič mal pád po vnútornej lyži, ktorý nevyzeral nebezpečne, však v ceste pádu stáli usporiadatelia a jedného z nich Kostelič zložil. Druhé kolo bolo postavené ako ťažké.
Alta Badia predvianočné lyže, LigetyTed Ligety - tretí
Jazda Teda Ligetyho v druhom kole bola rovnako neistá, ako v prvom. Ted potreboval dojazd do cieľa, aby získal dôveru. V niekoľkých oblúkoch sa nechal značne vyniesť z ideálnej stopy, jeho jazda nebola bez chýb. Zajazdil priemerný čas v rámci druhého kola, ale v cieli dorazil na prvé miesto. Na štarte v tom čase ešte čakali Pinturault a Hirscher. Obaja vedeli, že Ligety nedal žiadny výnimočný čas, preto nemuseli jazdiť pod tlakom. Pinturault zajazdil hladko s istotou, bez chýb. Zaradil sa pred Ligetyho. Posledný muž už iba išiel potvrdiť svoju pozíciu. S niekoľkými chybičkami, ktoré by snáď u Hirschera chýbali, keby ich nerobil, sa stal víťazom druhého obráku. Hirscher odskočil v bodovaní disciplíny Ligetymu o 60 bodov.
1. Hirscher, 2. Pinturault, 3. Ligety
Taliani doma predviedli nepresvedčivé predvianočné lyžovanie, najlepší Moelgg skončil až šestnásty. Felix Neureuther si vyjazdil body za piate miesto, ale v tvári bolo vidieť bolesti chrbta. Možno by padol lepšie oddych, ktorý je už za dverami. Vianočný čas privítajú asi všetci lyžiari, najmä tí, ktorí jazdia všetky disciplíny.

Najlepšie výsledky v posledných štyroch ročníkoch lyžovania v Alta Badii

rok 2013 - najlepší čas 1. kolo 1:18.14 (Hirscher), 2. kolo 1:18.22 (Kristoffersen celkom 12.)
rok 2012 - najlepší čas 1. kolo 1:17.10 (Ligety), . 2. kolo 1:19.35 (Faivre celkovo 10.)
rok 2011 - najlepší čas 1. kolo 1:27.96 (Ligety), . 2. kolo 1:17.18 (Simoncelli celkom 10.)
rok 2010 - najlepší čas 1. kolo 1:17.69 (Richard),. 2. kolo 1:13.88 (Simoncelli celkom 10.)

Najvýraznejšie výťazstvá v Alta Badia

rok 2013 - 1. Hirscher 2:37.45, 2. Pinturault + 0,35 s
rok 2012 - 1. Ligety 2:37.27, 2. Hirscher +2,04 s
rok 2011 - 1. Blardone 2:46.49, 2. Reichelt +0,35 s
rok 2010 - 1. Ligety 2:31.99, 2. Richard +0,14 s


17. decembra 2013

Lyžovanie vo Francúzsku, Courchevel ovládli sestry Schildové

Lyžiarsky svet si dal krátke iba jednodňové stretnutie vo francúzskom stredisku Courchevel. Nezvyčajný termín pretekov SP (utorok) priniesol nezvyčajný výsledok (víťazstvo Marlies Schield). Lyžovanie vo Francúzsku ovládli Rakúšanky, v prvej desiatke ich skončilo šesť. Na pódium sa opäť vrátila Marlies Schild. Historická udalosť pre rodinu slávnej slalomárky, na stupne víťazov vystúpili spolu s mladšou sestrou Bernardette. Sestry Schildové ovládli dnešný závod svetového pohára v lyžovaní vo Francúzsku.

Marlies Schild, lyžovanie vo FrancúzskuMarlies Schild - po víťaznej jazde vo Francúzskom Courchevel

sestry SchildovéSplnené sny - spolu so sestrou na stupňoch pre víťazov

Marlies Schild Courchevel 2013Marlies Schild - "som dvojnássobne šťastná"

Marlies Schild sa po ročnom výpadku opäť vrátila. Návrat to bol ako sa patrí na niekoľko násobnú kráľovnú slalomu. Rovno na prvé miesto v závode slalomu. Mnohí sme s takýmto návratom už nerátali, najmä ak vieme, že ide o opakované zranenie kolena. Pre lyžiara veľmi dôležitá a háklivá časť tela. Marlies Schild nám všetkým ukázala obrovského ducha, bojovníka, ktorý sa nevzdáva a dokáže sa vrátiť na čelo svetového slalomu. Dobre známa prikrčená postava sa na svahu medzi bránkami nedá s nikým zameniť. Dnes vyzerala jej jazda presne tak, ako sme bývali u Marlies zvyknutí v minulosti. Noooo ... Tak isté rezervy v jej jazde sa dali postrehnúť. To znamená, že slalomovým súperkám nastáva ťažké obdobie ? Zaujímavé budú určite aj ďalšie súboje medzi hustými tyčami. S napätím očakávam, ako uspeje nová škola reprezentovaná mladou Mikaelou Shiffrin v porovnaní so skúsenosťou a stále nebezpečnou starou školou, ktorú reprezentuje Marlies Schild. Osobne sa už neviem dočkať ďalšieho slalomu (Lienz 29.12.2013).

Každoročne býva lyžovanie Courchevel zaradené do seriálu svetového pohára pred víkendové podujatie žien vo francúzskom Val d´Isere. Prvé kolo slalomu prinieslo niekoľko prekvapení. Nepresvedčivú jazdu favoritky Mikaely Shiffrin, výpadok vyše dvadsiatky štartujúcich žien, medzi nimi aj mená ako Maria Hoefl Riesch, ktorá pokračuje v striedaní úspechu s neúspechom, Maria Pietilae Holmner horúca favoritka závodu. Neštartovala Christina Ager, najväčšie prekvapenie z Levi. Najväčším prekvapením z Courchevel bola spontánna jazda v prvom kole slalomu mladšej zo sestier Schildových Bernardette, ktorá štartovala pred sestrou Marlies. Jazda sa jej obzvlášť vydarila a po prvom kole Bernardette viedla.

Do druhého kola slalomu v Courchevel išli obe sestry tesne po sebe, Marlies ako tretia najrýchlejšia a Bernardette štartovala na záver ako najrýchlejšia žena z prvého kola. Medzi ne sa vklínila výborná, mladá, už hviezda Frida Hansdotter, ktorá reprezentuje špičku švédskej slalomovej školy. Po druhom kole si sestry Schildové poradie vymenili. Marlies lyžovala výborne. Jej útok prišiel až po prvej tretine druhej jazdy. Úvod mala dosť opatrný, ale zrazu akoby sa niečo v Marlies preplo a začala zlepšovať svoj čas, náskok na každom medzičase narastal, až sa v cieli zastavil na 1,43 sekundy pred časom dovtedy vedúcej krajanky Kathrin Zettel. Tak v minulosti Marlies jazdila. Takto to robievala v časoch, kedy zanechávala za sebou konkurentky o triedu.

Courchevel ovládli sestry Schildové. Lyžiarske stedisko Courchevel bude určite odteraz patriť k ich obľúbeným a dnešný úspech sestry Schildové asi svorne zaradia medzi svoje najvýznamnejšie lyžiarske trofeje. Príchuť spoločného súrodeneckého úspechu vo vrcholovom lyžovaní je niečim výnimočným. Pravdepodobne prvý v histórii SP. Možno sa v minulosti podarilo už niečo podobné dosiahnuť chalanom, tuším americkým bratom Mahreovcom. Áno, v Jasnej niekedy začiatkom 80. rokov. No veruže. Nedalo mi to, tak som prehrabal archívne tabuľky a je to tam. Phil Mahre spolu s bratom - dvojčaťom Steve Mahre lyžovali v svetových súťažiach v rokoch 1976-84.

Historické súrodenecké úspechy v lyžovaní, bratia Mahreovci z USA

bratia Mahre dnes a v časoch slávy

Stáť spolu na pódiu sa Mahreovcom podarilo viac ako desať krát. Prvý spoločný úspech v SP dali v roku 1977 v Sun Valley. V slalome bolo poradie 1. Mahre Phil, 2. Stenmark Ingemar, 3. Mahre Steve. Podobné výsledky zaznamenali v GaPa, Val d´Isere, Cortine Ampezzo, St. Anton, Bad Kleinkirchheim a v Jasnej. Najväčší spoločný úspech Mahreovcov sa podľa nich samých dostavil ku koncu kariéry - slalom na OH v Sarajeve, kde bratia skončili 1. Phil Mahre, 2. Steve Mahre.

Dvojičky Phil a Steve Mahre narodení 1957 boli špičkoví lyžiari na prelome 70./80. rokoch. Závodili proti takým menám ako Pirmin Zurbriggen, Gustavo Thöni, Piero Gross, Andreas Venzel, Marc Girardelli, Bojan Križaj, Petar Popangelov a podobne. Kto si pamätá tú historickú udalosť pre Slovensko z r. 1982. Lyžiarske stredisko Chopok - Jasná 13.3.1982, obrovský slalom svetového pohára, 1. Steve Mahre, 2. Hans Enn, 3. Phil Mahre. Druhý deň 14.3.1982, slalom, 1. Phil Mahre, 2. Ingemar Stenmark, 3. Steve Mahre. Bolo že to detskej radosti vidieť všetky tie idoly závodiť na domácom kopci.

Lyžovanie vo Francúzsku prinieslo nečakané výsledky i nepríjemné zranenia

Lyžovanie vo Francúzsku patrí k významným alpským veľmociam, napriek tomu má v seriáli svetového pohára minimálny priestor. Val d´Isere je pravidelne zastúpené ako usporiadateľ ženských aj mužských závodov, slalom žien v Courchevel je malým spestrením francúzskych príležitostí ukázať sa svetu. Rakúsko má k dispozícii vyšší počet, šesť podujatí svetového pohára vrátane zahájenia v Söldene. Podobne bohaté sú aj príležitosti Švajčiarska a Talianska. Napriek veľkosti Francúzsko ťahá za najkratší koniec. Počtom a kvalitou špičkových stredísk patrí k najvýznamnejším lyžiarskym krajinám. Preteky, ktoré sa konajú vo Val d´Isere a Courcheval, majú vždy charakter napínavosti a nečakaných výsledkov. Tak tomu bolo aj v sezóne 2013-14.

Ligety, Miller, crash Val d´Isere

Obrovský slalom mužov vo Francúzsku priniesol veľa pádov, vrátane Teda Ligetyho, či Bode Millera na trati ktorú paradoxne postavil ich tréner Carrey. Ženský obrák na druhý deň vo švajčiarskom St. Moritz akoby prebral štafetu pohromy pre favoritov, mal úplne rovnaký začiatok, ako ten mužský. So štartovým číslom jedna štartovala Mikaela Shiffrin (USA). V polovici trate spadla po vnútornej lyži, presne ako Ted Ligety (štartové číslo jedna, USA). Nasledovali pády ďalších favoritiek ako cez kopirák. Lyžovanie vo Francúzsku môžeme označiť za "Francúzsky víkend pádov". Slalom nasledoval druhý deň v nedeľu. Pády a fatálne chyby pokračovali. Podobne ako v sobotu nevyhral hlavný favorit disciplíny Ted Ligety, ani v nedeľu nevyhral vedúci slalomár Hirscher.

Marcel Hirscher sa možno po úspechu v obráku vytešoval, že si z Francúzska odnesie 2 x 100 bodov. Všetko tomu nasvedčovalo. Lenže v športe sa dejú aj nevídané veci. Nedeľa prebiehala podľa iného scenára. Marcel Hirscher je majstrom technikom na pohľadanie, majstrom balansu, majstrom krátkeho oblúka, ale okrem toho aj majstrom komplikácií. Cestu na prvé miesto priebežného poradia si v prvom kole slalomu tak skomplikoval, že sa do druhého ani neprebojoval. Šľapal späť do podbehnutej bránky, pričom stratil veľa času. Pokúsil sa jazdou na hranici možností toto zdržanie dohnať, ale cestou do cieľa pridal ešte pár garambólov a ocitol sa v nezvyčajnej situácii. Čakal, či sa mu ujde miestenka na druhé kolo. Neušlo sa, Marcel Hirscher sa nekvalifikoval do druhého kola vo "svojej" disciplíne.

Lyžovanie vo Francúzsku má pre neho dvojakú príchuť. Vyfúkol body svojmu hlavnému súperovi z obráku Tedovi Ligetymu. To určite teší, najmä ak Ligety nezískal ani jeden. Hirscher sa posunul na lídra v disciplíne obrák. Druhý deň sa mu nevydaril slalom a tam naopak stratil pozíciu lídra, keďže nebodoval. Preskočili ho Mario Matt aj Matthias Hargin. Táto situácia určite neteší. Niektoré nečakané výsledky počas lyžovania vo Francúzsku zamiešajú plány aj najväčších favoritov. Na chvíľu sa objavila úvaha, keby to Ligety Hirscherovi vrátil a zobral mu body v slalome. To by ale musela zasiahnuť vyššia moc. Ligetyho pozícia v slalome sa nedá prirovnať k Hirschrovej v obráku.

Týždeň po mužoch lyžujú vo Francúzsku ženy, zranená Tessa Worley má po sezóne

Po mužských závodoch v najslávnejšom stredisku Francúzska pokračuje ďalším víkendom ženské lyžovanie vo Francúzsku. Ženy sa presúvajú zo švajčiarskeho St. Moritza do Val d´Isere. Cestou sa zastavia na jeden deň v Courchevel, kde si dajú slalom. Ostatné disciplíny sa odlyžujú v stredisku Val d´Isere. Na domáce prostredie sa určite tešila víťazka obráku zo St. Moritz Tessa Worley. Teší sa na ďalší obrák, ktorý sa bude konať na domácej pôde Vo Val d´Isere. Ďalšia príležitosť na úspech. Tessa si už brúsi zuby. Pred tým ešte malá zastávka na slalom v Courchevel. Kto by len tušil, že s takým špatným koncom.

Tessa Worley si medzi bránkami slalomu v Courchevel nedala pozor na vystreľovaciu schopnosť slalomových lyží. Nechala sa zatlačiť do záklonu, ktorý v kombinácii s výjazdom z oblúka nemohol dopadnúť ináč, ako vystrelením Francúzskej lyžiarky do vzduchu. Točivý let vzduchom skončil pádom na chrbát. Nasledovalo nepríjemné šmýkanie nadol hlavou. Túto situáciu každý lyžiar rieši okamžitým otočením, do polohy nohami napred. V tejto polohe je možné lyžami zastaviť pád, alebo sa postaviť späť na nohy. Tessu Worley však zastihol náraz do reklamných konštrukcií, ktoré sa nachádzali pred zónou záchranných sietí. Tessa s najvyššou pravdepodobnosťou nechá zafixovať svoje FISbody, aby mohla pokračovať v budúcej sezóne. Zranenie kolena predčasne zrušilo jej plány v svetovom pohári aj OH 2014. Tessa sa na lyžovanie doma vo Francúzsku tešila, kto by si pomyslel, že by bude pre ňu také nebezpečné.

Courchevel potešil Marlies Schild, pretekárku ktorá sa vrátila po zranení späť na lyžiarske výslnie, vzápätí spôsobil zármutok Tesse Worley, ktorú poslal na nútenú prestávku. Schildová sa práve zotavila zo zranenia kolena a Tesa si ho odniesla. Náhoda ? Pád spôsobila chyba pretekárky.


16. decembra 2013

Pretekárske lyžovanie prišlo zo Švajčiarska

Na programe svetového pohára v lyžovaní majú pridelených najviac podujatí Švajčiarsko spolu s Rakúskom. Pretekárske lyžovanie prišlo zo Švajčiarska a Rakúska, ktoré sú kolískou tohto športu, nazývaného "Alpské lyžovanie". Lyžovanie vo Švajčiarsku začína podľa kalendára hneď po príchode žien z Ameriky. Na programe majú super-G a obrovský slalom v prestížnom stredisku St. Moritz. Na január je zaradený slalom a obrák mužov v švajčiarskom stredisku Adelboden. Týždeň na to muži pokračujú asi najslávnejším strediskom svetového pretekania Wengen. Ženy si po ukončení olympiády odskočia na dva závody do rezortu Crans Montana a záver sezóny sa zídu muži i ženy na finálových pretekoch švajčiarskom Lenzerheide, kde sa odjazdí ešte po jednom poslednom preteku z každej disciplíny. Že prečo je tak veľa lyžiarskych podujatí SP v Rakúsku a vo Švajčiarsku, sa často pýtate ? Tieto dve krajiny založili tradíciu svetového pohára v alpskom lyžovaní. Ich predstavitelia sú najviac zastúpení v organizácii FIS, majú najvhodnejšie podmienky pre potreby svetového lyžovania. Sídlo FIS sa nachádza vo švajčiarskom meste Oberhofen. atd. atd.

Kolískou medzinárodných lyžiarskych pretekov je švajčiarsky Wengen od r. 1929

Otcom medzinárodných lyžiarskych podujatí je Ernest Gertsch narodený 1.1.1900 vo Wengene, kde prežil detstvo a neskôr sa stal lyžiarskym trénerom, inštruktorom, zakladateľom a riaditeľom medzinárodných pretekov na Lauberhorne. Prvé podujatie sa datuje 28.11.1929, po tom ako bol podpísaný zakladajúci dokument o Lauberhorn Race v Berne. Toto podujatie sa postupne stalo vzorom pre ďalšie alpské strediská. V mnohých sa začala rozvíjať podobná tradícia lyžiarskych medzinárodných pretekov. Aby sa organizácia týchto podujatí ujednotila, vznikali rôzne úvahy o zjednotení a zastrešení spoločnými pravidlami a jednou organizáciou. S hľadaním organizácie problém nebol. Svetový pohár zastrešila FIS (založená 1924). Pravidlá boli vytvorené roku 1966 francúzskymi a americkými tvorcami. Nápad organizovať seriál lyžiarskych pretekov, niečo ako lyžuiarsku ligu, podporilo vedenie FIS už počas konania majstrovstiev sveta v lyžovaní 1966 v chilskom stredisku Portillo. Celkom prvý pretek svetového pohára sa konal v stredisku Berchtesgaden 5.1.1967. Víťazmi historických prvých veľkých glóbusov boli Jean Claude Killy a Nancy Greenová v Jackson Hole v USA.

Dejiny svetového pohára sa píšu od r. 1967

1967 Greenová, KillyVíťazi prvého ročníka SP 1967 - Nancy Greenová (CAN), Jean Claude Killy (F)

Wengen je dodnes pravidelným dejiskom Lauberhorn Race, ktorý je jedným z hlavných podujatí svetového pohára. Zjazd na Lauberhorne pokračuje ďalší deň slalomom. Bolo by nepredstaviteľné, keby na zozname podujatí SP tento pretek chýbal. Sezónu 2013-14 (o pár dní) sa bude konať už 84. ročník Lauberhorn Race. Podobne dlhú tradíciu pretekania má napríklad rakúsky Kitzbühel, kde sa preteká tiež pravidelne a vždy týždeň po Wengene. Tento rok sa v Kitzbüheli koná už 74. ročník Hahnenkamm-Rennen. Švajčiarsky Adelboden usporiada preteky týždeň pred Wengenom, už 59. ročník na zjazdovke Chuenisbärgli. Crans Montana je podstatne mladším organizátorom medzi švajčiarskymi strediskami, iba od roku 1977 sa tam konajú (takmer pravidelne) ženské preteky SP. Stredisko Lenzerheide je novinkou posledných desiatich rokov. Vidieť snahy urobiť z Lenzerheide niečo podobné ako je rakúsky Sölden. V Söldene sa svetový pohár zahajuje a v Lenzerheide by sa chcel končiť. Lenže podobné ambície má aj nemecké stredisko GaPa. Občas sa strieda Lenzerheide s nemeckým Garmischom-Partenkirchenom. Uvidíme, ktorá lobovacia skupina bude silnejšia, či tá švajčiarska, alebo nemecká.

2013 Maze, HirscherVíťazi SP 2013 - Tina Maze (SLO), Marcel Hirscher (A)

Možno sa do sveťáku podarí zaradiť aj slovenský Chopok ? Veľa bezpečných kilometrov na lyžiach, kvalitné zjazdovky a veľa duševného zdravia, želá


kolektív lyžovanie-lyže.blog ;-)


Pád po vnútornej lyži

Pre označenie pádu lyžiara na vnútorný bok tela - na stranu, ktorá sa nachádza na vnútornej strane oblúka - sa používa výraz "pád po vnútornej lyži". Kto sa zaujíma o vrcholové lyžovanie, mal práve v uplynulom víkende množstvo príležitostí vychutnať si ukážky pádov po vnútornej lyži v podaní špičkových lyžiarov - pretekárov. Sobota a nedeľa (14. a 15. december 2013) boli dňami obrovského slalomu. Muži pretekali v obrovskom slalome vo francúzskom Val d´Isere v sobotu a ženy mali na programe obrák v nedľu vo švajčiarskom St. Moritz. Video plné pádov » Pád po vonkajšej lyži a príkladová štúdia pádu Bode Millera po vonkajšej lyži obsahujú ukážky oboch najčastejších typov pádov.

Pohroma pre americkú lyžiarsku elitu

Súčasný majster obrovského slalomu Ted Ligety, o ktorom tvrdíme že lyžuje najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti, zahajoval preteky ako prvý jazdec so štartovým číslom jedna. Približne v polovici trate predviedol divákom vzorový pád po vnútornej lyži. Na krátky čas sa ocitol ležiac na boku. Po chvíľke šmýkania sa postavil opäť na lyže ale už nestihol namieriť do nasledujúcej bránky, takže závod nedokončil. Príčinou jeho pádu bola úzka stopa v oblúku v extrémnom náklone.

Pád po vnútornej lyži 1, Ligety

Pád po vnútornej lyži 2, Ligety

Pád po vnútornej lyži 2, Ligety

Pád po vnútornej lyži, Ted Ligety, Val d´Isere, Francúzsko 14.12.2013

Vnútorná lyžiarka sa dostáva medzi vonkajšiu lyžiarku a svah. Nedostatočný priestor spôsobí, že vnútorná lyžiarka odstrčí vonkajšiu lyžiarku spolu s lyžou od svahu. Vonkajšia lyža stráca kontakt so snehom, čím vonkajšia noha stráca oporu. Telo sa v oblúku opiera iba o jednu vnútornú lyžu. Takú situáciu by Ligety ešte ustál. Nohy má také silné, že urobí oblúk na vnútornej lyži. Jemu sa však aj vnútorná lyža zošmykla, preto sa telo položilo na svah. Ligety aj z tejto prekérnej situácie takmer vyšiel. Stačila trochu inak postavená nasledujúca bránka, alebo kratší pobyt v leže a Ligety by mohol pokračovať v jazde.

Niekoľko pretekárov nasledovalo Ligetyho a spadli podobným spôsobom - pád po vnútornej lyži. Ligetyho americký kolega Bode Miller predviedol na tom istom mieste, kde spadol Ligety ukážkový pád na opačnú stranu, hovorí sa mu » Pád po vonkajšej lyži. Bode Miller sa evidentne sústredil na problematický bránku, ktorá sa nachádzala na terénnom zlome. Informácie o situácii zrejme dostal od kolegu vysielačkou.

Dával si pozor, dával, až problémovým miestom prešiel a akoby sa mu to nezdalo, ... že "kde to miesto je" ... "kde je ten problém, a aký problém že to Ligety mal ?" ... toľko si dával pozor, až sa mu klepli lyže o seba a nestihol si prestúpiť. Ťažisko ostalo na vonkajšej zahranenej lyži a Bode išiel k zemi aký je dlhý. Predviedol však učebnicový pád po vonkajšej lyži s rýchlym pretočením a postavením späť na lyže. Pokračovať v závode už nemohol, nakoľko padajúc minul jednu z brán. Spadol však bez následkov, to je pri páde najdôležitejšie.

Paradoxom celej situácie bolo, že onen obrovský slalom postavil tréner USA Carrey. Podarilo sa mu vyradiť oboch svojich zverencov mimo trať. Je veľa spôsobov, ako nevyhrať obrovský slalom, keď ste najlepší. Jedným z nich je sabotáž vlastného trénera, alebo tímového kolegu s informáciami vo vysielačke, alebo pád po vnútornej lyži.

Prevencia úrazu - tréning pádov



Jaroslav Padák

15. decembra 2013

Pád po vonkajšej lyži

Pád po vonkajšej lyži je presným opakom pádu po vnútornej lyži, ktorý sme v podaní Teda Ligetyho videli v predchádzajúcom príspevku » pád po vnútornej lyži. Zložitejší príklad pádu cez vonkajšiu lyžu rozoberieme v tomto článku. Obe ukážky považujte za vzorové pády. Oba prípady sú z praxe, predviedli ich americkí lyžiari. Oba pády sa udiali v tom istom preteku svetového pohára v obrovskom slalome vo francúzskom lyžiarskom stredisku Val d´Isere 14.12.2013. Oba pády boli ukončené rýchlym postavením na lyže a pokračovaním v jazde bez zastavenia lyžiara. Technika pádu na lyžiach, bola v oboch prípadoch zvládnutá dokonale. Závod sa v oboch prípadoch pre aktérov pádu skončil síce predčasne, ale iba z dôvodu vynechania bránky počas padania. Čo je však najdôležitejšie, oba pády sa skončili bez zranenia lyžiara. To je pri páde prvoradé - minimalizovať zranenie.

Najprv spadol Ted Ligety, ktorý štartoval ako prvý pretekár. Ligety sa iba jemne zošuchol v zákrute na svah, nad ktorým už bolo jeho telo tesne naklonené počas rýchlej jazdy v oblúku. Pád po vnútornej lyži väčšinou nespôsobí žiadny silný náraz lyžiara o podložku. Takmer výlučne sa jedná o "zošuchnutie", podšmyknutie hrán lyží. Lyže pri páde smerujú nadol z kopca v smere jazdy, alebo v smere odstredivej sily, ak dôjde k pádu v oblúku. Lyže sú pod telom (niže tela). Pohyb spadnutého lyžiara po zjazdovke je často možné previesť späť do stoja na lyžiach. Ak je telo a lyže správne skorigované v ose pohybu padajúceho, možno sa prenesením váhy tela na hranu lyže postaviť z pádu späť na lyže ešte pred zastavením padajúceho. Zdatný lyžiar je pri páde po vnútornej lyži schopný rýchleho postavenia zo zeme na lyže a pokračovania v jazde.

Pád po vonkajšej lyži, aký nám predviedol Ligetyho tímový kolega Bode Miller je nebezpečnejší. Telo padá ponad lyže z väčšej výšky - často až z vystretej polohy stojaceho lyžiara. Na strmom svahu sa výška pádu zväčšuje o značnú hĺbku, oproti pádu na rovnej podložke. Často dochádza k silnému nárazu tela o zjazdovku. Telo sa kĺže po svahu hlavou nadol, lyže sú nad telom. Padajúci má sťaženú situáciu so zastavením. Odporúča sa pokúsiť o pretočenie tela do polohy s lyžami pred sebou v smere pádu, aby bolo možné zataviť šmyk priečne položenými lyžami. Táto poloha padajúceho je bezpečnejšia, než pád hlavou napred, nakoľko nohami je možné lepšie stlmiť náraz do prípadnej prekážky. Ideálne je, ak lyžiar dokáže presunúť nohy a lyže pred seba a podobným spôsobom, ako v predchádzajúcej ukážke zrovnaním tela a lyží v ose šmyku zahranením hrán postaviť sa na lyže a pokračovať v jazde.

Bode Miller pád po vonkajšej lyži:

1. Vonkajšia hrana vonkajšej lyže zahranila a spôsobí prekážku cez ktorú sa prevalí celá hmotnosť lyžiara

2. Lyžiar pochopil neodvratnosť pádu, začal formovať telo do pádovej polohy. Zaobľuje chrbát, vysúva ruky pred seba, znižuje ťažisko ...

3. Lyžiar podsúva zadok a predlaktie, ako prvé dotykové časti tela pre náraz o zľadovatelý povrch

4. po dopade minimalizuje náraz hlavy o podložku, helma takýto náraz dostatočne utlmí

5. Lyžiar po páde po vonkajšej lyži pokračuje v šmyku nadol svahom väčšinou hlavou napred. Táto poloha je nebezpečná a nežiadúca, je potrebné telo otočiť nohami nadol

6. Lyžiar sa otáča z polohy na boku do polohy na brucho, aby mohol následne pretočiť nohy nadol

7. Rukami spôsobí rotáciu tela v smere hodinových ručičiek a zároveň dvíha nohy aby nepôsobili proti snahe otáčať telo.

8. Lyže prehadzuje z polohy na ľavoboku do polohy na pravobok a pokračuje v prerotovaní hlavy nahor a nôh nadol (v zmysle svahu a jeho padajúceho pohybu)

9. Lyžiar sa pretočil do bezpečnejšej polohy, prípadný náraz do prekážky by znášali lyže a nohy, nie hlava. Teraz sa môže pripraviť na zastavenie tela hranením lyží o sneh, alebo sa úplne postaviť na lyže ešte počas šmýkania.

10. Položením hornej lyže na sneh a presným zahranením sa lyžiar postaví na nohy a pokračuje v jazde.

Detailne si môžete pozrieť celú situáciu na videu:

po reklame - 1. pád Ligety, 2. pád Svindal, 3. Miller

Najlepšou prevenciou lyžiarskych zranení je tréning pádov

Celý priebeh pádu trvá iba niekoľko okamihov. Všetky činnosti k pretočeniu tela a zastaveniu, resp. postaveniu späť na lyže je potrebné urobiť v čo najkratšom čase. V prípade lyžiara závodníka je potom často možné ešte pokračovať v závode, ak sa stihne včas postaviť. V prípade rekreačného lyžiara je rýchlosť korigovania a zastavenia pádu dôležitá kvôli bezpečnosti padajúceho, ale i bezpečnosti okolitých lyžiarov na zjazdovke. Zrážka padajúceho s akýmkoľvek predmetom či iným lyžiarom býva vážnejšia než samotné udretie o svah pri páde. Dobrý lyžiar pády trénuje, aby vedel v prípade, že sa mu to prihodí v "ostrej" prevádzke rýchlo a správne zareagovať.

Pre lyžovanie detí je mimoriadne dôležité zvládnuť lekcie pádov. Deti sa počas výuky lyžovania dostávajú do pádov od jednoduchého pošmyknutia v lyžiarkach na klzkom povrchu a následnom páde na zadok, až po zložité pády v rýchlosti na lyžiach. Nestačí nám zabezpečiť dieťa pasívnymi bezpečnostnými prvkami (helma, chrániče, okuliare, a pod.). Venujeme pozornosť výuke pádov, ktoré zaradíme do výukového programu lyžovanie detí. Učíme dieťa uvedomelému riadenému postupu pri padaní - aktívna bezpečnosť. Aktívnou bezpečnosťou detí rozumieme znalosti, zručnosti a vedomosti daného dieťaťa, ktorými dokáže samo aktívne pôsobiť na odvrátenie nebezpečenstva pri páde, alebo samotnému pádu pri lyžovaní, či zrážke s prekážkou.

Dôležité zásady pri riadení pádu:

1. Mäkký dopad - neublížiť si, ani nikomu inému je základné pravidlo pri páde. Ak je pád neodvratný snažíme sa spadnúť čo najmäkšie, riadime proces padania maximálne, ako nám to situácia dovoľuje. Vynaložíme maximálne úsilie spadnúť riadene. Žiadne odovzdané padanie "so zatvorenými očami" typu nech sa deje čo sa má diať. Nebezpečenstvo úrazu pri páde na lyžiach je príliš vysoké.

2. Natočenie tela v zmysle pádu - nohy nadol (dopredu, pred sebou), hlava nahor (dozadu). Dôležité chrániť najzraniteľnejšie časti, v prvom rade hlavu. V žiadnom prípade nedovoliť pád tela šmýkajúceho sa po svahu nekontrolovane navyše s hlavou vpredu, ktorá je takto nárazovou zónou, vystavená maximálnemu nebezpečiu.

3. Rýchle zastavenie - čo najskôr sa snažíme zastaviť padajúce (šmýkajúce sa) telo. Brzdíme rukami (nie palicami, tie odhodíme, resp. držíme za sebou) a najmä nohami. Ak nám ostali na nohách pripnuté lyže, brzdíme lyžami hranením. Ak sa podarí postaviť sa na lyže, urobíme to ako Bode Miller v predchádzajúcej ukážke.

Ak už je pád neodvratný, potom padajte bezpečne !



Jaro Padák

11. decembra 2013

Ligety najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti

Alpské lyžovanie nadol zasneženými svahmi je plné zákrut aj rovných úsekov. Majster rýchlosti môže pretekať s majstrom zákrut. Kto z nich je lepším lyžiarom? Ťažko povedať, je to podobné, ako pri jazde autom. Prekonať rovinku čo najrýchlejšie, to zvládne veľa šoférov, pri tom zohrá dôležitejšiu úlohu samotné auto, ale prejsť majstrovsky zákrutou, hm?! to nevie každý. Neoficiálnym kráľom medzi lyžiarmi je ten, kto ovláda strednú disciplínu - obrovský slalom, teda lyžiarsky oblúk. Platilo to za čias legendárneho Ingemara Stenmarka, platilo to pred ním a platí to aj dnes. Nespochybniteľným pánom obráku je Ted Ligety, ktorý predvádza najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti.

Lyžiarsky oblúk Adam Žampa, Lyžovanie superg Beaver Creek Dobrý lyžiarsky oblúk - Adam Žampa prichádza na chuť rýchlosti

Lyžiarsky oblúk Marcel Hirscher, Lyžovanie superg Beaver Creek Výborný lyžiarsky oblúk - Marcel Hirscher hľadá dokonalú techniku

Lyžiarsky oblúk Ted Ligety, Lyžovanie superg Beaver Creek Excelentný lyžiarsky oblúk - Ted Ligety kreslí najlepší lyžiarsky oblúk súčasnosti

Na troch obrázkoch sú znázornení traja výborní lyžiari, obračkári. Mladý Adam Žampa nedávno vletel do sveta veľkého lyžovania bez okolkov a rešpektu, postupne sa zlepšuje a hľadá svoje miesto medzi tridsiatkou najlepších. Má pred sebou nevídané možnosti, záleží však aj na tom ako zvládne techniku danej disciplíny. Marcel Hirscher je značne pokročilejší majster lyžovania, súčasná svetová jednička v slalolme, majster balancu, excelentný technik. V disciplíne obrovský slalom je však zatiaľ až na druhom mieste. Prečo? To vidieť z uvedených obrázkov.

"Ako vzniká objav? To všetci vedia, že je niečo nemožné. Potom sa objaví blázon, ktorý nevie že je to nemožné a urobí to."
Albert Einstein

Všetci traja lyžiari sú zobrazení približne na tom istom mieste, tej istej trate, v tých istých pretekoch super-G. Na prvý pohľad vidno rozdiely v polohe tela. Pre rekrečne lyžujúceho sú všetky tri polohy takmer nepredstaviteľné, určite nenapodobiteľné v praxi. Však podobne je tomu aj medzi samotnými vrcholovými pretekármi. Jeden nedokáže napodobiť druhého. Môže sa snažiť, zlepšovať, ale určitej úrovne toho druhého proste nedosiahne. Z obrázkov vidieť, že technika Marcela Hirschera sa veľmi približuje Tedovi Ligetymu, ale čosi mu ešte chýba. To "čosi" môže pre Hirschera znamenať nedosiahnuteľný rozdiel, ktorý nikdy nedosiahne. Ani keby poznal skutočný recept.

Možno ho limituje telesná konštrukcia, možno je to nad jeho sily, talent, tréningové možnosti, financie atd. O ďalších pretekároch platí presne to isté. Každý je jedinečný a robí správne, ak sa venuje osobnému rozvoju v rámci svojej jedinečnosti. Snažiť sa prísť s niečim vlastným. Ted Ligety pochopil podstatu pohybu pomocou Tai-chi, možno práve preto má cit pre nevídané pohybové rozsahy. Často pomôže k vyniknutiu jedinca iný šport. Napríklad, Zdeno Chára bol v mladosti najprv zápasníkom, preto je dnes jedinečným hokejistom medzi hokejistami. Zápasník-hokejista je iný než hokejisti-hokejisti. Hmmm ?! Alebo môže pomôcť zvláštnosť v oblasti životosprávy. Napríklad Novak Djokovič odhaľuje svoje trumfy v knihe "Naservírujte si víťazstvo". Zmenou stravy sa dostal na nevídané energetické zdroje.

Technikou Teda Ligetyho sa zaoberajú všetci tréneri aj samotní jazdci. Vidia, že je to najúspešnejšia technika súčasnosti, ktorú nikto nedokáže porážať, preto sa snažia odhaliť jej tajomstvá a jemné, často voľným okom neviditeľné prvky (napr. spodné prádlo, značku zubnej pasty ...). Pokúsiť sa o odhalenie techniky súpera je jedna vec (ťažká), napodobiť ju a realizovať v praxi druhá (takmer nemožná). Ted Ligety hovorí o princípoch svojho lyžovania až príliš otvorene, samozrejme tie hlavné žolíky necháva v rukáve a nerozpráva o nich. Som presvedčený, že keby napísal knihu - presný "Návod na naučenie mojej lyžiarskej techniky", nebolo by to nikomu na osoh, teda pokiaľ ide o porazenie samotného Ligetyho. Ligetyho zbraňou Ligetyho neporazíš. Každý napodobňovateľ dopadne asi tak, ako napodobňovatelia Elvisa Presleyho či Michaela Jacksona, ktorí ostávajú iba veselou napodobeninou originálu.

Vždy sa pousmejem, keď na závodoch vidím kameramanov z rôznych tímov, ktorí si natáčajú jazdu šikovnejších súperov, než sú ich zverenci a predstavujem si, ako nadobudnuté zábery doma analyzujú. Študujú štýl, techniku a snažia sa objavené poznatky zakomponovať do svojich trénerských techník. Pripomína to, keď pri písomke trojkár opisuje od jednotkára. Takto môže občas aj trojkár dostať jednotku. Dobrý tréner musí poznať svojho zverenca. Detailne a po všetkých stránkach. Vtedy mu môže pomôcť v rozvoji jeho vlastných daností. Pomôcť! Hlavnú prácu musí odviesť športovec. On totiž vždy, počas športového výkonu je na všetko sám a musí byť schopný poradiť si sám. Víťazí sám. A čím je samostatnejší, tým býva neporazitelnejší.

Namiesto kopírovania cudzej techniky mentálny tréning

Počas výkonu je len: on, lyže, a kopec. Vztiahnuté na osobu športovca: ja, lyže, kopec (3). Ak bude zverenec vnímať: ja, lyže, kopec a tréner, (4) potom už má zbytočnú komplikáciu navyše. Ak bude lyžovať v režime: ja, lyže, kopec, publikum, musím vyhrať, potrebujem peniaze (6) ... to už má obrovský problém. Všetky tie zbytočnosti, ktoré nesie v sebe do cieľa, mu komplikujú lyžovanie a znemožňujú uspieť. Užitočný tréner by sa mal pokúsiť doviesť svojho zverenca k pochopeniu princípu: ja (1), lyže(2), kopec(3). Vylepšený účinok na úspech má princíp: ja-lyže-kopec (1+2+3), to znamená, že športovec chápe prvky ako súčasť seba. Mentálne dokonalá športová myseľ pracuje v režime: jalyžekopec (1). Jednota.

Vyzerá to jednoducho na papieri, ale ako realizovať jednotu vo vrcholovom lyžovaní? Základným predpokladom je nekopírovať iných, ale rozvíjať seba. Vtedy sa myseľ dokáže dostatočne sústrediť na rozvoj seba samej. Špeciálne vyvinutým mentálnym tréningom postupne jedinec do seba začlení aj celú lyžiarsku výstroj a neskôr aj nevyhnutné prostredie (sneh, svah, branky...). Odfiltruje rušivé prvky okolia (divákov, súperov, zvuky, zimu ...). Tieto prvky definuje ako "JA". Bežne napríklad uvažujeme o sebe ako - ja som noha, druhá noha, oko, pľúca, nádych ... Po dosiahnutí jednoty bude úvaha o sebe doplnená aj o prvky výstroja, teda: ja som noha, oko, pľúca, ... lyžiarka, rukavica ... a tiež nevyhnutné prvky prostredia: ... sneh, svah, vietor ...

Vidím to už teraz, ako sa budú približne za tri-päť rokov preteky vo sveťáku ale aj v detských kategóriách hemžiť napodobeninami Ligetyho. Nikto z nich Ligetyho neporazí. Ligety sa nakoniec porazí sám. Ako každý iný športovec. Príliš chcenia, nové ciele, väčšie nároky, túžba presadiť sa v ďalších disciplínach, väčšia záťaž, stárnutie a únava tela, nečakané zranenie, urýchlená rekonvalescencia a pokus o návrat, ďalšie zranenie ... To vedie k prehre každého športovca. Každý je nakoniec sám sebe strojcom prehry. Jeho vlastné chcenie. Majstrom je ten, kto sa smeje nakoniec. Na konci sa smeje ten, kto ovládol svoje túžby.

Tajomstvo odhalené

Ligetyho lyžovanie vychádza zo súčasnej americkej školy, ktorej veľkými tvorcami boli a ešte stále sú Lindsey Vonn v ženskom lyžovaní a najmä fenomenálny Bode Miller, ktorý fascinoval publikum nevídanými prvkami na svetových zjazdovkách. Americká škola je charakterizovaná jazdou v záklone v nízkom posede. Viditeľné sú prejazdy oblúkmi so široko roztiahutými pažami, ako povrazolezec s tyčou na vyrovnávanie balansu. Nízko posadená panva slúži ako závažie, ktoré prekonáva extrémne odstredivé sily (nádherné zjazdárske oblúky so zadkom takmer na snehu dokáže kresliť Lindsey Vonn). Švih vonkajšou rukou na úrovni bránky smerom do vnútra oblúka pomáha dostredivej sile odľahčiť tlak na hranách a dokresliť oblúk do vyššej polohy pred nasledujúcou bránou.

Na nasledujúci oblúk vzniká viac priestoru, je úplný a rýchly. Medzi oblúkmi takmer neexistuje pasívny úsek, žiadna "príprava" na ďalší oblúk, prechody z jedného do druhého oblúka sú plynulé a okamžité. Ak je trať postavená plynule a v správnych (zvládnuteľných) rádiusoch, Ligety nepoužíva drift ani v strmých úsekoch. Dokonalý cit pre prácu s flexiou lyžiarky (predozadný pohyb v jednotlivých častiach oblúka) spôsobuje aktívne "pridávanie plynu". Veľa ďalších zaujímavých prvkov sa dá objaviť v modernej americkej technike lyžovania. Každý z významných predstaviteľov tejto školy však vnáša do lyžovania niečo individuálne, niečo čím z univerzálnej školy robí jedinečný originál.

Majstrov učiteľ

Pri nedávnom návrate na zjazdovky Bode Miller zaznamenal rýchly úspech. V Söldene ukázal, že to napriek vysokému veku myslí s lyžovaním vážne a v Beaver Creeku už stál tesne vedľa Teda Ligetyho na stupňoch víťazov. Porazil Marcela Hirschera, Alexa Pinturaulta a ďalších výborných lyžiarov. Bolo že to radosti, v Amerike uspeli Američania pred očami Američanov. Ukázali starému kontinentu dlhý nos. A nebolo to tesné, naopak vyhrali s prehľadom. Kto videl novo-starého Bode Millera na trati, mohol si vychutnať bojovníka, odhodlanie a nasadenie. Bol ho plný kopec. Skúsenosti a talent vyvážili vek a možno nie dokonalú prípravu v telocvični.

Tento Millerov výsledok je asi obdivuhodnejší, než výkon víťaza Ligetyho, na ktorého výhry sme si už zvykli. Miller zaostal za Ligetym vyše sekundy, ale onedlho kto vie? Možno že Bode Miller je ten, kto dokáže poraziť Ligetyho. Nie v jednom náhodnom závode, ale v obrákovom glóbuse, v umení lyžiarskeho oblúka. Majstrov vzor a učiteľ ? Trocha fantázie nezaškodí, veď Bode Miller patrí k najstarším mužom v štartovom poli, bude príjemné, ak dokáže ešte potešiť oko divákov, ale vážne výsledky sú už myslím na iných ;-)

Nádherný ženský lyžiarsky oblúk

Zaujímavá paralela, rozdiely medzi technikou ženského a mužského lyžovania vidieť na nasledujúcom obrázku. Slalomový oblúk, približne rovnaké miesto, hore najlepší slalomár, dole najlepšia slalomárka súčasnosti. Nechajte sa inšpirovať obrázkami a pri objavovaní rozdielov si vyskúšajte vlastné analyticko-trénerské schopnosti. Čo by ste poradili Mikaele Shiffrin, aby ešte zlepšila svoje lyžovanie? Vedeli by ste poradiť aj Marcelovi Hirscherovi?

Lyžovanie slalom Top lyžovanie ženské - mužské



8. decembra 2013

Lyžovanie v Amerike druhý týždeň

» Pokračovanie článku -> Lyžovanie v Amerike

Lídri po treťom podujatí seriálu SP2014 Lara Gut a Aksel Lund Svindal si vymenili vouchery z Lake Louise za Beaver Creek a opačne a priviedli mančafty pretekáriek a pretekárov na nové americké pokračovanie. Lyžovanie v Amerike druhý týždeň poznamenali výrazné zmeny počasia. Muži si priniesli z Lake Louise do Beaver Creeku sychravé počasie, síce nie až tak zlé ako mali v Kanade, ale slnko bolo úplne stratené, panovala hmla, tma, nevľúdne decembrové počasie. Ženy si zo slnečného Beaver Creeku odniesli slnko i do kanadského Lake Louise, ale teplotu si nevybavili. Celý týždeň sa potýkali s vysokými mrazmi, počas pretekových dní padali hodnoty teplomeru až pod hranicu -30°C. V takom počasí nehodno ani "psa vyhnať na ulicu". Mrznú svaly, nie každému športovcovi sa darí v takých podmienkach podať primeraný výkon. Lyžiarky sú silné ženy a vydržia aj skúšku mrazom. V cieli si dýchali na zamrznutú tvár, mnohé používali ochranné masky, ktoré často pripomínali desivé kreatúry z hororov. Ale čo už, zima je zima !

Hopkins počas lyžovania v Amerike Takej maske by sa potešil aj majster Anthony Hopkins

Lyžovanie Lake Louise, ženy

Zaujímavou správou pre priaznivcov lyžovania a najmä fanúšikov Lindsey Vonn bolo potvrdenie, že Lindsey Vonn sa vracia na zjazdovky práve v Lake Louise. Ženy mali na programe dva víkendové zjazdy a jeden super-G započítavané do SP, od utorka teda začali tréningy zjazdu, ktoré vyústili do piatkového závodu. Ráno svietilo na zjazdovku slniečko, obrázky z Ameriky boli úchvatné, ale teploty ráno pred štartom ukazovali -36°C. Štart bol posunutý o hodinku. To sa teplota vylepšila na -30°C. Sneh pod lyžami vŕzgal, z úst sa parilo. Jazdilo sa na známej zjazdovke Men's Olympic (East Summit), štart v nadmorskej výške 2.490 m, cieľ 1.690 m, prevýšenie 800m, dĺžka 3.067 m. Trať má priemerné 21% klesanie (19°), čím nepatrí medzi ťažké zjazdovky v sérii svetového pohára. To potvrdzuje aj takmer 100% účasť štartujúcich v cieli.

Dva zjazdy žien po dva dni za sebou

V zjazde na trati Men's Olympic je treba dobre namazať, držať lyže na sklzniciach s citom pre výber správnej stopy, pekne zabalený v zjazdovom postoji. Vo vrchnej časti je skok, ktorý je trochu vysoký, ale bezpečný, s dopadom na prehľadné miesto. Záver trate tvorí niekoľko terénnych vĺn s miernym dojazdom do cieľa. Cit pre sklz a dobre namazané lyže. To sa najlepšie podarilo skúsenej zjazdárke Marii Riesch, ktorá túto zjazdovku obľubuje. Spolu s americkou priateľkou Lindsey Vonn sa v posledných rokoch delili o trofeje na tejto trati. Za Máriou Riesch sa umiestnili Švajčiarka Marianne Kaufmann-Abderhalden, ktorá prifrčala na druhé miesto so štartovým číslom 30 s odstupom 0,7 sekundy. Tretia skončila Talianka Elena Fanchini so štartovým číslom 10 a odstupom 1,2 sekundy na víťazku. Maria Riesch mala štartové číslo 20, takže na bedni dnes boli samé okrúhle čísla 10, 20, 30, veselé ;-)

Ilka Stuhec Slovinsko, 6x body v Amerike Staro-nová tvár zo Slovinska Ilka Stuhec, v Amerike bodovala vo všetkých šiestich závodoch

Všetci sme čakali jazdu silnej špičky, z ktorej mala vzísť víťazka zjazdu. Prvá zo šestice hlavných favoritiek Tina Maze mala štartové číslo 17. Na Tinu stále pozerajú zvedavé oči divákov, rozbehne sa, alebo nie? Tina podľa mňa jazdí veľmi rozumne, po šamanskom výkone z vlaňajšej sezóny si dá pokojný "udržiavací" rok. Favoritky na dohľad, ale žiadne lyžovanie na 110-120%, žiadne neprimerané riskovanie. Telu treba dať za odmenu za vlaňajšie víťazstvo oddych. V tomto duchu lyžuje od začiatku súčasnej sezóny 2013-14 a takú jazdu predviedla aj v dnešnom zjazde. Užíva si atmosféru, ticho, kľud, lyžovanie a slnko. Je svetová jednička a je s tým vysporiadaná. Jej čas možno opäť príde a potom uvidíme Tinu, akú sme vídali na zjazdovkách v sezóne 2012-13. Tina Maze dorazila do cieľa na tretie miesto za Kamerovou a Fanchini, neskôr jej čas prekonali ešte tri zjazdárky, teda skončila šiesta.

Po Tine Maze nasledovalo ďalšie vzrušujúce očakávanie. So štartovým číslom 18 sa na prvú ostrú jazdu po zranení kolena vydala Lindsey Vonn. Štartovala dve čísla pred Mariou Riesch. Situácia veľmi podobná ich poslednému zoskupeniu na závode super-G v Schladmingu, kde si Lindsey spôsobila vážny úraz. Vtedy štartovali Tina Maze 18, Lindsey Vonn 19, Maria Riesch 20, Anna Fenninger 21. Vyhrala vtedy Tina Maze, ostatné tri v Schladmingu nedokončili, z toho Lindsey s vážnym úrazom. Dnes bola opäť Tina už v cieli, keď Lindsey štartovala na svojej obľúbenej zjazdovke, na ktorej túžila porážať kolegov mužských zjazdárov. Túto trať pozná aj so zaviazanými očami. Prvý krát tu štartovala už v roku 2001 vtedy skončila v zjazde okolo 40-eho miesta, od roku 2004 má z Lake Louise neuveriteľnú zbierku 14 zlatých. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch tu opakovane získala troj-víťazstvo, vždy vyhrala všetky tri závody, dva zjazdy a jeden super-G. Päť krát v histórii skončila v Lake Louise druhá. Dojazd do cieľa dnes bol až na 15. miesto. Neskôr sa pred Lindsey dostalo ešte 25 dievčat, ktoré štartovali až za ňou, takže nakoniec skončila mimo body na 40. mieste. Podobne ako keď v Lake Louise začínala. V cieli bolo vidieť jej radosť, noha drží, Lindsey je späť.

Smolnú 19 obdržala Tina Weirather z Lichtensteinska. Dnes to číslo neprinieslo nikomu zranenie, ale diskvalifikáciu. Po perfektnej jazde ju diskvalifikovali za neoprávnené použitie predlakťových chráničov, ktoré sú na zjazd zakázané. Kontroverzné rozhodnutie padá na vrub rozhodcov. Je o to háklivejšie, že spadá do oblasti bezpečnosti závodníka. Snáď to rozvíri hladinu protestov a diskusiu nad byrokraciou lyžiarskych úradníkov. Toto rozhodnutie bolo pre jednu trestom, pre inú darčekom. Jeden bod za tridsiate miesto dostala Nórka Mowinckel, ktorá by ináč skončila na nebodovanom 31. mieste. Však za darček tiež musela niečim zaplatiť. Pádom v nasledujúcom závode super-G. Ktovie čím zaplatí jury za svoje rozhodovanie a ovplyvňovanie výsledkov ? Tina Weirather mohla mať pekné body za 5. miesto (45b). Pred týždňom odpálili rozhodcovia Rakúšanku Goerglovú z druhého miesta v super-G v Beaver Creeku, tuším za nevhodnú podložku pod viazaním ? A v minulosti hafo takýchto nezmyslov, ktorými poriadne miešajú karty a poradie.

Na štart sa postavila Maria Riesch, celú tvár zahalenú čiernou maskou pod ružovými okuliarmi. Dnes to bude super, cítila sa v pohode, jej stará priateľka sa vrátila na zjazdovky a dnes už je šťastne v cieli. Maria mala pred štartom ideálnu psycho-pohodičku. Až na ten mráz, ale ten sa vkrádal pod každú kombinézu rovnako. Lyže jej kĺzali, ako nikomu pred tým. Krásny zbalený postoj. Skok jediný vyzeral trocha kostrbato, ale skoky všeobecne nepatria medzi Rieschovej obľúbené prvky. Medzičasy jasne ukazovali, ako dnešný deň dopadne, že práve ide po trati víťazka. Bravó Maria Riesch. Dorazila do cieľa s výrazným náskokom 1,2 sekundy. Zbytok dievčat delili od seba desatinové až stotinové odstupy. Dovtedy sa na tribúne pre vedúcu závodníčku snažila nezamrznúť Elena Fanchini s číslom 10, Maria Riesch sa postavila k nej.

Na štarte ostávali už len dve resp. tri vážne hráčky. Dvadsať jednička Lara Gut pôsobila Rieschovej najväčšie obavy. Štartovala hneď po nej a do súčasnej sezóny napálila ako veloci-raptor. Na konte má z piatich závodov tri víťazstvá v zjazde, super-G a obráku. Jej momentálne lyžovanie budí rešpekt u každého. Lara Gut je stvorená pre náročnejšie trate, je to dravec, lyžiarsky hardrocker. Lake Louise, to je ale symfónia, jemnosť, kĺzanie. K tomu ten neskutočný mráz, americký sneh, Lara je v cieli až siedma. Taká nejaká zamrznutá jazda, či čo to bolo? Po odjazdení všetkých pretekárok končí ešte o tri priečky nižšie na 10. mieste.

Po nej si lyžovanie v Amerike vyskúšala posledná z top favoritiek Anna Fenninger, ktorá sa už niekoľko rokov pohybuje na špici ženského sveťáku. Patrilo by sa jej už vyraziť na lov glóbusov, ktoré jej zatiaľ tesne unikajú. Anna nám ukázala skvelú letnú prípravu. Spolu s výborným záverom predchádzajúcej sezóny malo ísť o ničivú kombináciu. Zatiaľ však Anne čosi malé chýba k dokonalosti. Jej lyžovanie často stačí na debnu pre víťazov (dnes tesne pod debnou - 4. miesto), ale tam sa Fenningerová už dva roky nachádza. Má ambície byť najlepšia, miesto toho vždy šliape na päty nejakej inej pretekárke. Túto sezónu sa hneď z úvodu objavili aj ďalšie šikovné, nie menej ambiciózne kočky. Tak je situácia pre nás divákov oveľa zaujímavejšia a pre Annu zložitejšia (Gut, Weirather, Shiffrin ..).

» Podrobné výsledky zjazdu - lyžovanie Lake Louise 1. zjazd ženy.

Lake Louise, lyžovania v Amerike Lake Louise na bedni pre víťazov po 1. zjazde - Kaufmann-Abderhalden, Hoefl-Riesch, Fanchini

Druhý deň si zjazdárky dali repete na tej istej trati

Lake Louise zjazd ženy Pastel - Lake Louise na bedni pre víťazov 2. zjazd ženy (Weirather, Hoefl-Riesch, Fenninger)

Je to taký výmysel, už niekoľko rokov sa v Lake Louise jazdia dva zjazdy hneď po sebe a to sa nejedná o žiadne náhradné preteky. Je to takto naplánované. Dokonca tie isté brány, úplne identická trať. Ťažko tomu porozumieť, ale zvykli sme si. Takmer rovnaké počasie, rovnaká trať, dali sa očakávať rovnaké výsledky, ako vo včerajšom zjazde. Výsledková listina bola však mierne pozmenená. Včera diskvalifikovanú Weiratherovú nasrdili rozhodcovia natoľko, že druhý zjazd takmer vyhrala. Zaradila sa tesne za víťazku Rieschovú na druhé miesto. Anna Fenninger v druhom závode o pár desatín sekundy pridala a predbehla včera druhú Kaufmann-Abderhaldenovú a tretiu Fanchini. Tie dnes skončili pod pódiom na štvrtom a piatom mieste. Lara Gut klesla proti včerajšku o tri miesta, Tina Maze zopakovala 6. Lindsey Vonn si výrazne polepšila, zo štyridsiateho až na jedenáste miesto.

» Viac výsledkov na -> lyžovanie Lake Louise 2. zjazd ženy.

Lyžovanie v Amerike, Lake Louise, Klara Križová Lake Louise - jedni oslavujú víťazstvo, iným nie je do reči, Klára Křížová opäť to nevyšlo

Ženy ukončili lyžovanie v Amerike nedeľným super-G

Pre Laru Gut znamenali dva úspešné zjazdy v podaní Marie Riesch stratu vedúcej pozície v celkovom hodnotení SP. Tiež ostatné konkurentky na ňu nazbierali body po neistom 10. a 13. mieste včera a predvčerom. Možno tento fakt zapôsobil na jej skvelý výsledok v treťom preteku v Lake Louise, super-G. So štartovým číslom jedna začala Elisabeth Goergl, ktorá zajazdila skvelý výsledok. Stála vo vitríne pre vedúcu pretekárku do štartového čísla 9 Tiny Weirather, ktorá jej naložila vyše pol sekundy. Obe nasrdené, nedávno potrestané diskvalifikáciou sa usadili na čele závodu. Očakával sa útok od Lindsey Vonn (18), ktorá si na trati celkom verila a dlhým rozkorčuľovaním po štarte naznačila, že pri treťom ostrom pokuse by už chcela stáť na bedni pre víťazov. Jej jazda ukázala niekoľko neistých momentov, v spodnej časti akoby na chvíľu tempo zvoľnila, o chvíľu opäť zabrala, ale nestačilo to. Skončila za Gorglovou na piatom mieste. Obrovský výsledok. Takto sa vracia bývalá kráľovna rýchlych disciplín. Ak noha vydrží, Lindsey mládeži určite nič nedaruje zadarmo.

Nasledovala Maria Riesch a čakalo sa na jej tretí úspech v troch dňoch po sebe. Rozlyžované to mala perfektne, Maria išla s výrazným náskokom do cieľa. V záverečnej miernej pasáži sa postavila, akoby nevedela presne trať a chcela sa rozhliadnuť, alebo jej chýbali sily na zvládnutie terénnej vlny v pravotočivom oblúku. Každopádne sa nechala vyniesť z ideálnej stopy až do hlbokého snehu vedľa upravenej trate. Tam stratila všetky šance na hat-trick. Výsledok pre Mariu Hoeflovú 19 miesto. Akoby náhodou mala v ten deň smolné štartové číslo 19. Jej obľúbené a výherné číslo 20 získala tímová kolegyňa Rebensburgová, ktorá skončila na delenom siedmom mieste spolu s Kajsou Klingovou. Klingová urobila nádhernú jazdu so štartovým číslom 45. Posledné pokusy na zdolanie Tiny Weirather na vedúcej pozícii mali Anna Fenninger, na ktorej bolo vidieť, ako veľmi chce zvíťaziť. No jej dravá jazda nestačila a skončila za Weiratherovou o tri desatiny sekundy. Posledná z favorizovanej skupiny sa zo štartovacieho boxu odpichla Lara Gut s 22-kou. Krásne čisto a dravo sa dovalila do cieľa o tesné tri stotiny sekundy pred Tinu Weirather. Dnešný úspech Lary Gut a Rieschovej nezdar opäť priklonili celkové prvenstvo späť na konto mladej Švajčiarky. So 446 bodmi odchádza Lara Gut z Ameriky na ďalšie kolo svetového lyžovania do strediska St. Moritz ako líderka ženskej časti SP.

» Viac výsledkov zo super-G -> lyžovanie Lake Louise super-G ženy.

Lyžovanie Beaver Creek muži

Colorado pripravilo od 3. decembra tri závody pre mužskú časť svetového pohára v lyžovaní. Muži začali trénovať na zjazdovke Raptor a Birds of Prey, na ktorých mali týždeň pred nimi postavené brány ich kolegyne. Súťaže začali v piatok zjazdom, ktorý sa na program dostal namiesto pôvodne plánovaného super-G. Je to nepodstatná zmena pre pretekárov, ktorí sú aj tak viac zvyknutí na poradie zjazd - superG - obrák. Počasie bolo nepriaznivé, hmla, zamračené, nízka viditeľnosť. Pre rýchle disciplíny dosť nebezpečné podmienky. Zjazdári musia "ubrať plyn" a ísť len toľko, koľko vidia. Pri premenlivej viditeľnosti to malo vplyv na jednotlivé výkony. Pri vyrovnanosti štartového poľa, aká tu dlhé roky nebola je súboj zjazdárov vždy napínavý. Vyhrať môže hocikto z 30-40 pretekárov. Záleží veľmi na prírodných podmienkach a na tom, ako sa ktorému jazdcovi vydarí jazda. Presne v tomto duchu prebiehal aj zjazd 6. decembra v americkom stredisku Beaver Creek.

Zjazd mužov Beaver Creek 2013

Novú trať si všetci pochvaľovali, ale počas preteku sa ukázalo niekoľko obtiažnych miest, kde bolo potrebné udržať optimálnu stopu. Inak sa mohli pretekári iba modliť za dobrú viditeľnosť, aby mohli lyže pustiť na plno. Viditeľnosť bola kameňom úrazu pre mnohých, najviditeľnejšie na tmu a hmlu doplatil Klaus Kröll jednen z najlepších Rakúšanov. Klaus si musel na viacerých miestach "pribrzdiť" z čoho bol evidentne rozladený pri dojazde v cieli, skončil až na preňho nedôstojnom 25. mieste. Niektorí muži mali problémy s ľadovým povrchom v strednej časti, kde im nohy plávali akoby nemali hrany na lyžiach. Medzičasy za týmto úsekom boli rozhodujúce, kto to nedal v tomto úseku, nemal nádej ani na konečné umiestnenie. Pekne sa podarilo zvládnuť trať dvom pretekárom hneď z úvodu štartového poľa. Talian Peter Fill a Kanaďan Manuel Osborne-Paradis sa zaradili na čelo ako vedúci pretekári s časmi tesne za sebou a postupne čakali na výkony svojich konkurentov. Úsmev na tvári im pokazil až šestnásty štartujúci Hanes Reichelt, ktorý urobil čas iba o tri stotinky sekundy lepší a postavil sa do čela závodu. Jeho výsledok odolával piatim závodníkom z top skupiny nasadených a dojazdom Aksela Svindala do cieľa padol na druhé miesto.

Aksel Lund Svindal to vymákol, relatívne lepšia viditeľnosť počas jeho jazdy v najkritickejšom úseku pred druhým medzičasom mu pomohla trafiť správnu stopu. Aksel pôsobil aj na zľadovatelom úseku sebaistý oproti viacerým súperom, tretiu štvrtinu trate prešiel pomalšie. Svoju váhu využil v záverečnej pasáži, kde to pustil v ideálnej stope a zbalenom postoji preťal cieľovú časomieru s najlepším výsledkom 1:44.50 Aksel s týmto výsledkom asi ani sám nepočítal, o to viac sa z neho tešil pri odovzdávaní cien. Zjazd si vyskúšal aj slovenský veloci-raptor Adam Žampa, ktorý skončil na úplne poslednom mieste a určite si bude dlho užívať ten pocit z prvého veľkého zjazdu. Je to podobné ako prvý zoskok z lietadla či prvý bungee-jumping. Sme radi, že to Adam zvládol, veríme že sa naňho aj niečo "rýchlostného" nalepilo. Čas Žampu 1:52.24 oproti víťazovi znamená stratu 7,7 sekundy a v metrovom vyjadrení to robí 182 metorv na trati dlhej 2660m. Za prvý zjazd patrí aj tak gratulácia.

» Viac výsledkov -> lyžovanie Beaver Creek zjazd muži.

Lyžovanie v Amerike Adam Žampa Lyžovanie Beaver Creek superG - Adamžampa prichádza na chuť rýchlosti

Super-G muži Beaver Creek

Zvlášť zaujímavým závodom bol super-G v Beaver Creeku. Na štarte sa ocitli aj traja rivali z obrovského slalomu Ligety, Hirscher a Pinturault. Disciplína super-G by im mohla poskytnúť body nad rámec obrákových a slalomových, o ktoré táto trojica medzi sebou bojuje. Najväčšie skúsenosti so super-G má Ted Ligety, ktorý je posledným majstrom sveta v tejto disciplíne. Titul majstra sveta však bolo jeho prvé a doposiaľ jediné víťazstvo v super-G. Ako sa dnes ukázalo, Ligety je z tejto trojice najzdatnejší v rýchlosti. Ukázal skutočne nádherné oblúky. Pasáže točivé má pod kontrolou, úseky kde to treba zabaliť a pridať plyn musí ešte vylepšiť. Onedlho môže byť skutočným majstrom aj v super-G. Marcel Hirscher naznačil tiež veľký potenciál pre výsledky v tejto disciplíne. Aj u Hirschera je v hre dilema či ovládne rýchlosť a voľnosť. On je neskutočne dravý, excelentný technik s perfektným citom pre balanc. Rýchlosť na lyžiach si vyžaduje trochu iné "charakterové" vlastnosti, ale títo traja obrákoví chlapci sú mimoriadne nadaní a určite super-G čoskoro dajú. Aksel Lund by mal rýchlo pozbierať medaily a možno ešte jeden glóbus zo super-G. Títo traja tu čoskoro narobia prievan v superobrákových bodoch, podobne ako je tomu v obrovskom slalome.

Ako včera v zjazde aj dnes v super-g sa na čele pohybovali tie isté mená Fill, Reichelt, pridal sa Svindal, ale nezvíťazil ako mnohí očakávali z papierových predpokladov. Skončil až siedmy. Prekvapili Janka, Hudec, Miller, ktorí sa zaradili na začiatku druhej desiatky. Hirscher s Pinturaultom skončili s odstupom štyroch stotín na 17. a 18. mieste. Ivica Kostelič dal až prvé nebodované miesto (31). Proti poslednému miestu zo včerajška sa polepšil Adam Žampa, ktorý skončil v prvej päťdesiatke, za sebou zanechal ešte ôsmych lyžiarov a ďalších dvadsať, ktorí nedokončili. Medzi nimi napr. Ondro Bank. Rakúsky mladík Striedinger si naopak nadelil prvé vrcholové pódium hneď v druhom svojom bodovanom super-G. Divákov a tiež seba prekvapil víťaz Patrik Küng. Bolo to jeho prvé víťazstvo v super-G a tretie pódiové vystúpenie v kariére. Doposiaľ bol na bedni iba dva krát, druhý v zjazde v Bormiu 2011 a raz tretí v zjazde v Garmischi 2010.

» Viac výsledkov -> lyžovanie Beaver Creek super-G muži.

Kráľovská disciplína obrovský slalom na záver lyžovania v Amerike.

Neoficiálnym kráľom lyžovania už od čias legendárneho majstra oblúka Ingemara Stenmarka je ten, kto práve ovláda prostrednú disciplínu - obrovský slalom. Obrák bol zaradený na záver podujatí v Amerike. Obrákom končili pred týždňom ženy, obrákom končia i muži. Na štarte nechýbala trojica Ligety - Hirscher - Pinturault, ktorá ovládla stupne víťazov v posledných štyroch obrákoch SP (Garmisch, Kranjska Gora, Lenzerheide, Sölden). Ligetyho výsledok v posledných deväť obrovských slalomov stále na bedni, z toho 7 víťazstiev jesne hovorí, kto je pánom tejto disciplíny v súčasnosti. Dva krát mu vyfúkol víťazstvo práve najväčší súper Marcel Hirscher. Francúzsky mladík má v tejto trojici najmenej skúseností a často si spôsobuje neprimerane ťažké situácie, ktorými platí za víťazstvo, ale ktoré sú potrebné pre budúce skúsenosti starých lišiakov. Dnes si to Alexis presne v tomto zmysle pod vplyvom nervozity skomplikoval.

Pretekať sa začalo v sychravom počasí, pred štartom celú noc výdatne snežilo, preto bol štart ohrozený. Našťastie sa usporiadateľom podarilo čerstvý sneh z trate odstrániť a závod z týchto dôvodov nemal žiadne následky. Pre jazdcov by znamenala vrstva čerstvého snehu okolo trate v prípade vybočenia značnú stratu až koniec v závode. Obrák bol postavený rýchlo, žiadne autorské záhady. Terén značne zvlnený nepatrí medzi žiadne ťažké kopce, však v kombinácii s dĺžkou trate dal mnohým poriadne zabrať. Po prvom kole sa v desiatke najlepších objavili štyria Francúzi Pinturault (4.), Fanara (5.), Faivre (8.), Richard (9.). Prekvapivo sa sem zaradili Nór Haugen a Nemec Luitz, však najväčším prekvapením bol dojazd Bode Millera, ktorý dopálil medzi klasickú dvojicu Ligety - Hirscher na druhé miesto.

Marcelove gesto, ktorým okomentoval dojazd za ním štartujúceho Ligetyho bolo očakávané niečo ako "čo s ním?", ale jeho zdvihnuté obočie pri zhliadnutí času Bode Millera v cieli naznačilo nečakané prekvapenie. Obaja Američania sa v cieli vystískali, akože "nazdar dlho si tu nebol" alebo "dúfam že sa tu budeme stretávať častejšie". Určite sa zdvihlo obočie aj na tvári Alexisa Pinturaulta, ale aj nás všetkých. Úvodných päť pretekov sezóny, ktoré Bode *miller už absolvoval nenaznačovali nič veľké, vyzeralo to na lyžovanie niekde v druhej časti tridsiatky. Týmto výsledkom Bode opäť presvedčil že je mimoriadny športovec. Posvietime si naňho aj v najbližších závodoch. Dovidenia Amerika, tešíme sa na lyžovanie v Amerike zase o rok ! Spestrením budú avizované majstrovstvá sveta v lyžovaní 2015 Beaver Creek.

» Viac výsledkov -> lyžovanie Beaver Creek obrovský slalom muži.


1. decembra 2013

Lyžovanie v Amerike

Prelom mesiacov november a december vždy od pretekárov vyžaduje presun za oceán, kde ich čaká lyžovanie v Amerike. Olympijská sezóna je pre lyžiarov náročnejšia ako tie bežné, k sérii pretekov o Svetový pohár v lyžovaní im navyše pribudnú súboje o lákavé medaily z OH. Každú druhú sezónu sa konajú majstrovstvá sveta v Lyžovaní a každú štvrtú sezónu ešte aj Olympijské hry, takže skoro každá lyžiarska sezóna býva spestrená o nejaký ten šampionát. Lyžiarskeho závodenia na vrcholovej úrovni v každej sezóne pribúda. Divákom a fanúšikom k potešeniu, pre samotných pretekárov je závodenia aj vyše hlavy, najmä ak niekto jazdí všetky disciplíny.

Mikaela Shiffrin, lyžovanie v Amerike Mikaela Shiffrin má raketový nástup do obrovského slalomu (2. miesto v domácom Beaver Creek)

Po úvodnom zahájení pretekárskej sezóny v Söldene sa presúvame do Fínska - Levi a tretím pokračovaním býva Amerika, kam sa sťahuje mužský aj ženský sveťák. Lyžovanie v Amerike je trochu odlišné od Európskeho. Preteká sa v strediskách Beaver Creek, Lake Louise, Aspen. Olympijská sezóna znamená vyčlenenie takmer celého februára na olympijské lyžovanie, preto je potrebné v kalendári svetového pohára porobiť nejaké škrty, pár závodov vynechať. Preteky v Aspene sa z tohto dôvodu vyškrtli, čím odpadol pekný ženský slalom. Aspen patril k obľúbeným strediskám českej slalomárky Šárky Záhrobskej, ktorá tu v minulosti dokázala opakovane zvíťaziť. Tento rok (2013) sa závodilo iba v Beaver Creeku a Lake Louise.

Lyžovanie Beaver Creek, ženy

Beaver Creek, lyžiarske stredisko v Amerike pohľad na zjazdovku Golden Eagle, vrchol v nadmorskej výške 3.448 m

Muži zamierili do Lake Louise (Canada), ženy lyžiarky začínali súťaže na americkom kontinente v stredisku Beaver Creek (USA), kde boli na programe dve rýchlostné disciplíny, zjazd a super-G, k nim pribudol obrovský slalom, ktorý sa v minulosti jazdieval v Aspene. Slalom ostal ako jediný vyškrtnutý z tohoročného amerického ski-tour. V starom známom stredisku sa lyžovalo na úplne neznámej, novej zjazdovke "Golden Eagle". Snehové podmienky, kvalita a povrch trate boli dobré. Vďaka výške nad 3.000 m nad morom má lyžovanie v Beaver Creeku istotu snehu od skorého začiatku sezóny.

Zjazd ženy - závodiť sa začalo v piatok 29. novembra 2013 v disciplíne zjazd. Štartovalo sa z 3.440 m n.m., cieľ bol v 2.730 m, prevýšenie 710 m, dĺžka trate 2.530 m, čas víťazky 1:41.26, počasie: slnečno. Zvíťazila Lara Gut pred Tinou Weirether a Elenou Fanchini. Viac z výsledkov nájdete na stránke - Lyžovanie Beaver Creek zjazd ženy, SP 2014

Super-G ženy - sobota 30. novembra, druhý deň závodenia v Beaver Creeku pokračuje ideálne počasie, štart vo výške: 3.320 m, cieľ: 2.730 m, prevýšenie: 590 m, dĺžka trate: 1.810 m, čas víťazky: 1:18.42, počasie: slnečno. Zvíťazila Lara Gut s takmer sekundovým náskokom pred Annou Fenninger a Nicol Hosp. Podrobné výsledky na - Lyžovanie Beaver Creek superG ženy, SP 2014

Mowinckel-Ragnhild, lyžovanie v Amerike Mowinckel Ragnhild - nórsky objav (radosť z prvého umiestnenia v desiatke / 8. miesto v obráku)

Obrovský slalom ženy - nedeľa 01. decembra 2013 bola určená disciplíne obrák. Prvý úspech na americkej pôde zaznamenalo aj domáce lyžovanie zastúpené Mikaelou Shiffrin, ktorá skončila tesne druhá. Štart: 3.077 m, cieľ: 2.721 m, prevýšenie: 356 m, počet brán 1. kolo: 51, autor trate: Winkler (AUT), počet brán 2. kolo: 51, autor trate Steharnik (SLO), čas víťazky: 2:17.92, zvíťazila Jessica Lindell-Wikarby pred Mikaelou Shiffrin a Tinou Weirather. Kompletné výsledky ženského obráku na - Lyžovanie Beaver Creek obrovský slalom ženy, SP 2014. Ženským obrákom bolo ukončené lyžovanie v Amerike, časť prvá (prvý týždeň).

Po záverečnom obráku sa situácia v ženskom poradí ustálila na 300 bodoch prvej Lary Gut, za ňou sa vytvára zaujímavá skupinka piatich dievčat, ktoré prejavili v doterajších piatich závodoch, že majú záujem o najvyššiu trofej - svetový pohár v lyžovaní. Mikaela Shiffrin talentovaná mladá slalomárka, ktorá zo slalomu prenikla aj do disciplíny obrovský slalom a to nečakane rýchlo a veľmi úspešne. Maria Hoefl-Rieschová skúsená majsterka lyžovania, schopná víťaziť v každej disciplíne. Tina Weiratherová, mladá ambiciózna Lichtenšteinka vyniká najmä v rýchlostných disciplínach, dolaďuje svoju spoľahlivosť dokončievať závody. Anna Fenninger mladá, ctižiadostivá, namakaná, univerzálna, najlepšia Rakúšanka sa už pár rokov pohybuje na špici ženského lyžovania. Za päticu momentálne najlepších dievčat sa zaradili Tina Maze, Kathrin Zettel a ďalšie silné lyžiarky, ktoré vedia prehovoriť do svetového lyžovania. Od Tiny Maze môžme očakávať čokoľvek, je to najlepšia lyžiarka všetkých čias (bodový rekord za jednu sezónu 2013 v jej podaní činí 2.414 b), ale po extrémne náročnej vlaňajšej sezóne príde asi rok pokojnejšieho lyžovania v jej prevedení s cieľmi olympijskými.

Lyžovanie Lake Louise, muži

Neďaleko Calgary, približne 2.200 km severnejšie od Beaver Creeku leží kanadské lyžiarske stredisko Lake Louise. Sem pricestovali po dvoch zahajovacích podujatiach muži lyžiari, ktorí si v Lake Louise rozdelia dve sady SP bodov za zjazd a superG. Proti nádhernému slnečnému lyžovaniu v Amerike, kde si to dievčatá užívali ako na špičkovej zimnej dovolenke, vládne v Canade hmla a sychravé počasie. Pár dní tréningu na olympijskej zjazdovke a v sobotu 30. novembra sa štartuje naostro.

lyžovanie v Amerike, Svindal Aksel Svindal lyžuje v Amerike

Prvým pretekárskym dňom je sobotňajší zjazd, v nedeľu superG. Na štarte zjazdu sa objavilo 76 pretekárov, vrátane všetkých zvučných mien. Divákov ale najmä konkurenciu svojim časom podráždil hneď prvý štartujúci Peter Fill. Súčasnosť je skúpa na extra dobrých zjazdárov. Medzi súpermi je mnoho dobrých pretekárov, ale žiadni velikáni, akými boli v nedávnej minulosti Didier Cuche, Michal Walchhofer, alebo dávnejšie Hermann Maier, či Franz Klammer. No čo sa dá robiť, niektorá doba je sýtejšia, iná skromná na velikánov. V týchto časoch máme velikánov v iných disciplínach, v obráku i v slalome. Chlapci zjazdári si môžu aspoň z chuti zazávodiť. Keďže mnohí z nich majú šance na víťazstvo, záleží na tom, ako sa komu vydarí jazda. Žiadne dlhodobo obsadené stupne pre víťazov, to zatiaľ v zjazde nehrozí.

Lindsey Vonn chcela v minulosti porážať mužov na zjazdovke v Lake Louise

Zjazdovka v Lake Louise nepatrí k žiadnym zjazdárskym métam, je to trať, ktorú absolvujú okrem mužov aj ženy zjazdárky. Tu v Lake Louise si to chcela pred rokom vyskúšať s mužmi aj Lindsey Vonn, ktorá sa aktuálne lieči z vážneho zranenia nohy z majstrovstiev sveta v Schladmingu 2013. Komisia jej príležitosť štartovať s mužmi zamietla a Lindsey nebolo umožnené porážať mužov na zjazdovke. Veď by to bolo nechutné, ak by jej to vyšlo, nehovoriac o tom, keby náhodou v mužskom zjazde zvíťazila. To by sa v časoch nevýrazných zjazdárov mohlo kľudne pritrafiť, medzi ženami je práve Lindsey Vonn až príliš výrazná zjazdárka (resp. bola), jej šance uspieť s mužmi boli fakt veľké.

lyžovanie v Amerike, Dominik Paris Dominik Paris po víťaznom zjazde v Amerike sa stal cowboyom

Zjazd muži pri každom dojazde do cieľa sa oplatí pozrieť na časomieru, či sa podarilo danému závodníkovi prekvapiť, alebo nie. Hneď prvý štartujúci Petetr Fill načrel medzi silnejšie časy, viedol až do jazdy Rakúšanov Streitbergera a Franza, ktorý ho odsunuli z vedúcej pozície. Od štartového čísla 12 nasledovala losovaná elitná desiatka, z ktorej sa najlepšie trafil do trate Talian Dominik Paris. Za ním skončili natesno zoradení Kroell, Theaux, Svindal, Clarey, Streitberger, Hell, Guay, Franz. Podrobné výsledky a priebeh závodu - lyžovanie Lake Louise zjazd muži.

Super-G muži je o niečo jasnejšia disciplína, pokiaľ ide o lídra. Aksel Lund Svindal tu kraľuje už pár rôčkov. Aby presvedčil, že redbull mu dáva stále krídla, nakopol to hneď na štarte a obrovská postava sa prirútila do cieľa s dostatočným náskokom, aby ho súperi brali vážne. Aksel je šoumen, ktorý si robí reklamu už len tým že je. Občas zvíťazí, aby mali jeho početné reklamné spoty vážnosť. A biznis sa točí. Marketing a reklama je okrem lyžovania ďalšia silná oblasť, v ktorej Aksel medzi lyžiarmi vyniká. V Lake Louise si vyjazdil 150 bodov, stovku za víťazstvo v super-G a polovičnú dávku bodov za štvrté miesto v zjazde. Spolu s 50 bodmi za štvrté miesto v Soldene má 200 bodov a stáva sa vedúcim závodníkom po troch podujatiach SP. Viac výsledkov z lyžovania v Amerike sa nachádza na stránkach - lyžovanie Lake Louise super-G muži

Pokračovanie - Lyžovanie v Amerike druhý týždeň