5. apríla 2012

Lyžovanie detí

Každý rodič, ktorý zažil hory zasypané snehom a zaliate slnkom s lyžami pripnutými na nohách, sa prirodzene pokúsi sprístupniť tieto zážitky aj svojim ratolestiam. Začne hľadať spôsob, ako poriešiť lyžovanie svojich detí. Zdatnejší rodič lyžiar si väčšinou s výučbou svojich detí poradí sám, hlavne v počiatočných lekciách lyžovania. Nie každý rodič lyžiar však dokáže svoje schopnosti odovzdať deťom, to znamená byť dobrým lyžiarom a dobrým učiteľom lyžovania súčasne. Rodičom, ktorí majú jasno že lyžovanie pre deti áno, ale nevedia kedy, kde a ako začať a postupovať, možno pomôže seriál nasledujúcich článkov - lyžovanie detí. Otázka výučby lyžovania detí je riešiteľná v zásade dvoma spôsobmi – 1. samouk, 2. inštruktor.



Lyžiar samouk - súčasná doba produkuje stále viac samoukov začiatočníkov. Dokonca nie je až také zriedkavé stretnúť samouka majstra lyžovania. Sám sa naučiť lyžovať je veľmi vzrušujúce a prináša možnosť naučiť sa to tak, ako nikto iný. V tom môže byť skryté kúzlo novej techniky, štýlu, výnimočnosti a nezriedka aj majstrovstva. Samoukovia sa často učia v skupinkách. Navzájom sa inšpirujú a súperením zdokonaľujú. Tento spôsob učenia vidieť najčastejšie vo freeride a freestyle u mladých tínedžerov.

Učiteľ lyžovania (inštruktor) je dnes najbežnejšia forma, ktorá je už dostupná takmer v každom lyžiarskom stredisku, kde sa už patrí mať aspoň požičovňu lyží a školu lyžovania. Spolu s požičaním výstroja si môžete zaplatiť aj inštruktora pre seba, alebo svoje dieťa. Odbornosť kvalifikovaného inštruktora by mala postačovať pre lyžiarske začiatky – prvé lekcie. Učiteľ lyžovania je lacnejší, ak lyžuje so skupinou žiakov a drahší, ak učí iba jedného žiaka. S učiteľmi lyžovania je to presne ako s učiteľmi v škole. Len si spomeňte, ako vás niektorí naučili veľa a iní takmer nič.

Lyžovanie detí s učiteľom, alebo samostatne ?

Samouk je väčšinou nadaný jedinec, zanietený pre svoju vec. Nie je potrebné ho do učenia nútiť, skôr naopak. Radiť si nedá, chce skúšať všetko sám, resp. s jemu podobnými priateľmi. Inšpirácie pre svoje cvičenia berie z okolia, z internetu a pod. „kradne očami“ (asi najlepšia rada od môjho starého otca „najlepšie sa kradne očami a nie je to trestné“). Nuž čo takýmto adeptom odkázať? Hŕŕŕ do toho, učte sa a poraďte si sami! Držím palce každému nadšencovi samoukovi lyžovania! Ak ste rodič takého dieťaťa, podporte jeho samoučenie. Ja sa v ďalšom texte budem venovať technike učenia s učiteľom, ktorá je pri zjazdovom lyžovaní predsa len bežnejšia a opodstatnená.

V súvislosti s témou "učiteľ lyžovania detí" často dostávam otázku, či je vhodnejší rodič, či cudzí človek. Väčšinou som odpovedal v tom zmysle, aby rodič nepreceňoval svoje schopnosti a radšej si opatril kvalifikovaného inštruktora lyžovania. No už by som mal toto odporúčanie prehodnotiť a dať na pravú mieru. Nepreceňujte sa rodičia, ale ani nepodceňujte svoje schopnosti! Kto lepšie naučí vaše dieťa ako vy - matka, otec ? Nejaký mladý junák za peniaze ? Možno áno, možno nie. Nuž je to individuálne a na tieto otázky niet jednoznačnú odpoveď.

Možno by v tejto súvislosti pomohli vhodné príklady na vzťah pretekár - tréner (učiteľ - žiak) napr. z vrcholového lyžovania. Česká slalomárka Šárka Záhrobská a jej otec - učiteľ a neskôr aj úspešný tréner p. Záhrobský. Spoločne dosiahli veľké lyžiarske úspechy, neskôr sa Šárka od otca odpútala a s cudzími ľuďmi sa jej už toľko nedarí. Podobný príbeh v rodine Kosteličovcov z Chorvátska. Otec učil obe deti dcéru Janicu i syna Ivicu lyžovať. Obe deti to dotiahli až na veľký glóbus. Nevídaný úspech! Na Ivicu Kosteliča možno zabral malý trik, kedy sa "akože" jeho trenérom stala sestra, ktorá sama už prestala pretekať. Úspech sa hneď dostavil. Priamo pod otcom by Ivica možno ...

Áno viem, v týchto príkladoch má určite význam aj množstvo iných faktorov. Len som tým chcel naznačiť, že medzi úspešnými jedincami existuje množstvo samoukov (Didier Cuche, Bode Miller, Ingemar Stenmark ...), ako aj rodinných tímov (Zuzulovci, Kosteličovci ...) a tiež úspešných detí vedených cudzím trénerom (koho vymenovať skôr ...). Každý spôsob môže byť správny, niekto sa lepšie učí sám, niekto s učiteľom, niekto s otcom, ale najčastejšie ide o mix - niečo medzi tým.

Tiež som sa učil lyžovať spôsobom "niečo medzi tým". Ranné detstvo som prelyžoval pod vedením otca, ktorý bol sám nadšeným lyžiarom. Fungovalo nám to až do žiackych kategórií pretekania. V problémovom veku 12-16 rokov mi otec najal osobného trénera lyžovania. Ten bol pre mňa veľkým vzorom. Sám sa zúčastnil olympiády, tak som "makal ako drak" a robil všetko čo ma učil. Koncom strednej a na vysokej škole som už lyžoval bez trénera. Trénoval som sám podľa seba. Po ukončení pretekania som prepadol partii kamarátov - fanatikov do freestyle. Vtedy v úplných začiatkoch sa tento nový trend blbnutia na lyžiach označoval ako akrobatické lyžovanie, či balet na lyžiach a pod. Učili sme sa to v partii sami navzájom, podľa obrázkov či záberov z televízie.



Jedinečnosť každého dieťaťa si zaslúži jedinečný prístup učiteľa.

Z vlastnej skúsenosti s deťmi na lyžiarskych svahoch či v telocvični by som mohol napísať obsiahlu knihu. Učil som lyžovať talentovaných špuntov, ktorým išlo učenie závratnou rýchlosťou. Učil som šesť - desať ročných antitalentov aj dospievajúcich tínedžerov, akoby vystrúhaných z dreva. Bolo to neuveriteľné trápenie ich aj moje. Vlastné deti, deti príbuzných či známych sú zvláštna kategória žiakov. Nechýbal ani žiak, ktorý si prvý krát zapol lyže na nohy značne po štyridsiatke. Učenie mu išlo dobre a vypracoval sa na zdatného rekreačného lyžiara. Po troch desaťročiach si spomínam na množstvo zaujímavých žiakov. V mojom svete lyžovania sa učeniu iných venujem iba okrajovo a nezištne. Preto si môžem dovoliť písať o tejto téme slobodne a otvorene, bez skrytého úmyslu nalákať niekoho do vlastnej školy lyžovania (žiadna totiž nie je).

Keď sa pokúšam spomenúť na všetkých lyžiarskych žiakov a skúsenosti s nimi (pracnosť, talent, pokrok, výsledky, technika, sila ...) rezonuje mi v mysli jedno slovo nad ostatnými, jedinečnosť. Každý z nich bol iný, postupoval a zdokonaľoval sa iným tempom, iná fyzická zdatnosť, iná výdrž, iná rozumová vyspelosť, ctižiadosť ... Každý žiak je jedinečný a najlepšie čoho sa mu môže dostať je jedinečný prístup učiteľa. Taký názor by určite uznali všetci skúsení pedagógovia zo základných, stredných i vysokých škôl, ale aj športoví tréneri. Existujú rôzne metodiky (návody) ako postupovať pri výučbe matematiky, spievania či lyžovania detí. Podľa metodiky by sa mal každý žiak naučiť určité základy, „zvládnuť remeslo“. Ako sa stať neskôr majstrom, to je už iná téma. Tu metodiky nie sú, ani to nie je určené pre každého žiaka, ani každého trénera. Dobrý vrcholový tréner, ktorý vychováva majstra by mal byť tvorca, nie kopirák.

Po slove jedinečnosť sa objavuje ďalší dôležitý termín na správne pochopenie výučby lyžovania. Vzťah učiteľ - žiak. V každom procese učenia hrá významnú úlohu: vzťah učiteľa a žiaka (trénera a pretekára). Z hľadiska sociálneho ide o interakciu, do ktorej sa dostávajú dve rôzne individuality. Ich vzájomná afinita je dôležitá a závisí od oboch strán. Žiaľ vo väčšine prípadov si učiteľ vynúti dominantnú úlohu vo vzťahu. Nie každému žiakovi to vyhovuje. Nie každý učiteľ pasuje každému žiakovi, to platí aj opačne. Nie každému žiakovi vyhovujú dané učebné postupy. Nie každý učiteľ ovláda rôzne techniky výučby. Je vlastne náhodou a lotériou, aký učiteľ sa dostane vášmu dieťaťu. Vzájomné súznenie učiteľa a žiaka sa rieši málokedy, pri tom je to táááaké dôležité ;-)

Lyžovanie detí s rodičom

Ak si pozriete krátke video o tri odstavce vyššie, všimnite si poslednú skupinku detí v červenom s učiteľom vpredu v svetlomodrej vetrovke. To je klasika pri "skupinovom vyučovaní lyžovania detí". Tento učiteľ si to odrobí, ale nenaučí nič veľkého. Deti, ktoré zvládli pluh sa od neho viac nenaučia. Skôr sami od seba. Aspoň rodičia môžu v pokoji lyžovať. O deti je postarané, niekto sa im nejako venuje. Takýto učiteľ bez záujmu sa nedokáže venovať ani prvým trom deťom, ktoré lyžujú tesne za ním. Tri deti sa dajú v pohode zvládať pri ozajstnom učení lyžovania. To čo robia deti z konca skupinky, náš inštruktor už ani netuší. Sám je celkom dobrý lyžiar, ale asi slabší učiteľ a vzťah k žiakom sa javí minimálny. Pre vaše dieťa sú jeho lyžiarske zručnosti nezaujímavé, ak to ostatné nefunguje. Tu by sa lepšie uplatnil rodič so záujmom pre dieťa aj keď sám lyžiar-začiatočník.

Nepreceňujte učiteľa, nepodceňujte seba. Naďalej máte záujem o učenie lyžovania svojich detí pod vedením inštruktora? Si ho aspoň preklepnite, ako to robí a dohodnite si konkrétnu zručnosť, ktorú vaše dieťa naučí. Napr. dieťa po skončení nášho kurzu bude vedieť nosiť lyže na pleci. Potom je to v poriadku. Ak dieťa vie niesť lyže na pleci, idete s ním vysmiaty domov. Nevie niesť lyže, môžete kurz reklamovať. Nevyhadzujte zbytočne peniaze. Ak vám na učení nezáleží, len si objednávate k dieťaťu dohľad, aby ste si mohli sami v kľude zalyžovať, to by potom bolo aj naše príkladové video v poriadku, len na inú tému - opatrovanie detí.

Ak sa chystáte na rodinnú lyžovačku, potom práve tá môže poskytnúť ideálnu príležitosť vyskúšať inštruktora lyžovania. Zimná dovolenka býva pre mnohých jediným miestom, kde sa rodinka zíde spolu na lyžiach na viac dňovej lyžovačke. Ak ste si na lyžovačku zvolili nejaké kvalitnejšie lyžiarske stredisko, určite tam objavíte aj lyžiarsku školu. Podľa veľkosti lyžiarskeho strediska a množstva návštevníkov sa môžete stretnúť s lyžiarskymi školami s desiatkami lyžiarskych inštruktorov. Vyskúšajte aspoň krátky kurz, aby ste zistili či a ako to funguje.

V zahraničí pozor na jazykový problém. Ak sa vaše dieťa nebude vedieť s učiteľom dohovoriť, bude to preň nezaujímavé. Občas sa vám môže podariť, že zoženiete slovensky hovoriaceho inštruktora v talianskom či rakúskom stredisku. Inštruktora v zelenom oblečení klauna na hornom obrázku by som pre svoje dieťa zvolil bez váhania. On zbožňuje deti a deti jeho, ani rozprávať spolu nemusia. A ako im to spolu funguje! Chvíľu som si s touto skupinkou zalyžoval a bol to zážitok. Keď sa to robí poctivo a s láskou, je lyžovanie s inštruktorom fajn ;-)

Neviete si vybrať, alebo sa vám daný inštruktor nezdá pre vaše dieťa vhodný? Nesiľte to. Skúste si sami lyžovanie detí s rodičom. Jedna známa má problém s učiteľkou nemčiny dieťaťa na základke. Sama však nevedela ani mäkké "f" nemecky. Rozhodla sa dcére pomôcť. Zohnala učebnice, zapísala sa do kurzu a začala sa sama učiť po nemecky. Postupne začala učiť nemčinu svoju dcéru. Dnes vedia obidve veľmi slušne po nemecky. Urobte to presne tak aj vy s lyžovaním vašich detí. Vzťah s dieťaťom býva pri učení dôležitejší, ako odborné zručnosti cudzích ľudí. Ak neviete, aké cviky sú pre malé a aké pre väčšie a zdatnejšie deti vhodné, nemusíte zúfať. To ľahko okukáte okolo seba na svahu. Kradnite očami. Je to zadarmo a beztrestné. Ešte v ten istý deň môžete byť lepším učiteľom odkukaného cviku, ako ten, od koho ste ho odkukali.

Problematiku lyžovania detí s učiteľom lyžovania, môžeme rozdeliť na tri časti:
1, Začiatočníci: Kedy a ako začať lyžovať
2, Pokročilí: Lyžovanie pre pokročilé deti
3, Pretekári: Pretekárske lyžovanie detí


• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Lyžovanie detí, lyže na nohách, počiatočné lekcie lyžovania, byť dobrým lyžiarom a dobrým učiteľom lyžovania súčasne, seriál nasledovných článkov lyžovanie detí. Lyžiar samouk majster lyžovania, naučiť sa lyžovať sám je veľmi vzrušujúce, kúzlo novej techniky, freeride a freestyle. Učiteľ lyžovania, odbornosť kvalifikovaného inštruktora, lyžovanie detí s učiteľom, alebo samostatne? Kradnutie očami nie je trestné. Podporte samoučenie svojho dieťaťa. Učiteľ lyžovania detí, je vhodnejší rodič, či cudzí človek? Nepreceňujte sa rodičia, ale ani nepodceňujte svoje schopnosti! Otec bol sám nadšeným lyžiarom, osobný tréner lyžovania, freestyle, akrobatické lyžovanie, balet na lyžiach. Jedinečnosť každého dieťaťa si zaslúži jedinečný prístup učiteľa. Škola lyžovania, vzťah učiteľ žiak. Vzájomné súznenie učiteľa a žiaka je dôležité. Lyžovanie detí s rodičom, rodič lyžiar-začiatočník, inštruktor klaun.


3. apríla 2012

Kam speje slovenské lyžovanie

Skončila sa lyžiarska sezóna 2011-12 nastal čas bilancovania ale aj pohľadu do budúcnosti. Vo víre prekvapujúcich súbojov na scéne domáceho vrcholového lyžovania sa pýtam kam speje slovenské lyžovanie? Na prelome marca a apríla sa verejnosti dostávajú prostredníctvom médií až šokujúce informácie zo zákulisia reprezentácie, spory funkcionárov s reprezentantmi. O čo ide, čo to vlastne znamená, prečo sa Veronika Zuzulová rozplakala na tlačovke, kde sa mala bilancovať práve skončená sezóna? Všetko bude zrozumiteľnejšie, ak sa pozrieme na účinkovanie našich lyžiarov v posledných zimných sezónach a pochopíme boj o finančné prostriedky, ktorých je v lyžiarskom športe tak málo. Pre bystrejší úsudok postačí analýza poslednej zimnej sezóny.

Slalomárka Veronika Zuzulová niekoľko rokov úspešne reprezentuje Slovensko. Výsledky Zuzulovej zároveň otvárajú okienko pre nasadenie ďalšieho pretekára(ky) z jej krajiny do svetového pohára. Preto sa na štartových listinách SP 2011-12 objavujú aj nové mená zo Slovenska. Najúspešnejšie juniorky Gantnerová (nar. 1989), Kantorová (nar. 1992), Lukáčová (nar. 1990) postupne dostali príležitosť a jedna za druhou skúšali šťastie medzi lyžiarskou slalomárskou elitou v SP.

Účinkovanie našej mladej generácie zatiaľ vnímam ako zbieranie skúseností a rozkukávanie sa vo veľkom svete lyžovania. Janka Gantnerová dostala štyri príležitosti štartovať v SP ( Courchevel, Flachau, Lienz, Zagreb ), Barbara Kantorová tri príležitosti ( Aspen, Kranjska Gora, Andora ), ešte Barbora Lukáčová dve príležitosti ( Ofterschwang, Are ). Jediný mužský zástupca reprezentačného áčka Adam Žampa (nar. 1990) zbiera skúsenosti v mužskom SP. V budúcnosti sa od neho očakávajú výsledky hlavne v disciplíne obrovský slalom a slalom. Najväčšou nádejou budúcich sezón je mladá Petra Vlhová (nar. 1995), ktorá z majstrovstiev sveta juniorov v talianskom Roccaraso priviezla bronz za slalom.

Slovenské lyžovanie a jeho výsledky v sezóne 2011-12.

Veronika Zuzulová je najúspešnejšou reprezentantkou v zjazdovom lyžovaní 2011-12 s výsledkami: 4. miesto v slalome SP (377 b.), 17. miesto v celkovom poradí svetového pohára (390 bodov), 42. miesto v obráku SP (13 b.). Zuzulová vystúpila v tejto sezóne tri krát na slalomové stupne víťazov, dva krát skončila druhá a raz tretia.

V hodnotení európskeho pohára bola najúspešnejšou slovenskou reprezentantkou opäť Veronika Zuzulová, skončila celkovo na 7. mieste so ziskom 409 bodov. Disciplínu slalom EP bez problémov vyhrala (380 b.). Účinkovanie v EP je len doplnková aktivita Zuzulovej, ťažiskom jej lyžovania sú slalomy v sérii svetového pohára.

Naša lyžiarska omladina sa naopak snaží uspieť práve v EP. Vo výsledkoch SP ostáva za Zuzulovou priepastne dlhá medzera. Ďalšia skratka SVK sa objavuje v rebríčku SP až na 111. mieste pri mene Barbara Kantorová, ktorá získala body za posledné bodované miesto slalomu v Kranjskej Gore. Na tento výsledok nazerajme s rezervou, zatiaľ nesie v sebe veľký podiel náhody, ale predzvesť nádeje pre slovenské lyžovanie do budúcnosti tu je.

Mužské lyžovanie na Slovensku je zastúpené talentovaným Adamom Žampom z Popradu, ktorý sa postavil na štart SP 2011-12 v trinástich závodoch, žiaľ ukončil sezónu bez jediného bodu. Z jeho štartov v EP je najlepším umiestnením tretie miesto v obráku v Zell am See, spolu s ostatnými výsledkami pozbieral v EP 276 b. a skončil 24. celkovo, 15. v obráku, 22. v slalome. Druhý muž slovenskej lyžiarskej reprezentácie Jaroslav Babušiak je žiaľ po piatich štartoch v SP bez bodov. Babušiakove výsledky v EP sú v tejto sezóne tiež nulové, jeho perspektíva s veľkým otáznikom.

Súčasná slovenská lyžiarska generácia disponuje skupinkou mladých talentovaných dievčat vo veku približne dvadsať rokov. Výsledky a výkonnosť našej mládeže zatiaľ nepostačujú na úspešnú účasť vo svetovom pohári. Blízka budúcnosť môže prekvapiť a pri správnom pokračovaní, podpore a vedení by mohli naviazať na úspechy Zuzulovej talenty Petra Vlhová či Barbora Lukáčová možno Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Jana Gantnerová, Jana Škvarková.

Uzavrieť lyžiarsku sezónu 2011-12 nie je zložité. Sčítané, podčiarknuté, slovenská reprezentácia a jej výsledky sú výrazne postavené na jedinej lyžiarke. Tou je Veronika Zuzulová. Preto je divné, že sa Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) stavia macošsky k svojej jedinej úspešnej reprezentantke. Niektoré postupy predstaviteľov SLA dokonca budia podozrenie zo šikanovania Zuzulovej. Má SLA záujem a silu odstaviť Zuzulovú? Ak áno, ako bude vyzerať vrcholové slovenské lyžovanie v najbližších rokoch?

Má slovenské lyžovanie náhradu za Zuzulovú?


Vojna medzi Zuzulovcami a skupinou v SLA nabrala po rokoch na intenzite. Boli prekročené isté mantinely a každý kto pozná súvislosti a súperov v tomto spore vie, že môžeme očakávať súboj buď - alebo. Preto sú úvahy o nástupkyni Zuzulovej na mieste. O čo ide teraz, keď je Veronika v najlepších rokoch a do vyvrcholenia kariéry má pred sebou možno dva tri roky s reálnou šancou stať sa svetovou slalomárskou jednotkou? Komu tak veľmi leží v žalúdku?

Ak sa chceme dívať do budúcna, žiaľ musíme si pripustiť, že v kategórii mužov ani pri maximálnom optimizme nemôžeme očakávať žiadne medaily či glóbusy v horizonte najbližších rokov. Posledné vystúpenia Adama Žampu naznačujú súčasnú výkonnosť na úrovni českého reprezentanta K. Krýzla, ktorého Adam skoro porazil v obráku v Špindli. Ten sa vo sveťáku pohybuje na hranici tridsiatky, čiže nádej pre Adama dostať sa do tridsiatky v priebehu rok-dva existuje. Potom sa určite pokúsi posunúť vyššie, čo je medzi mužmi mimoriadne náročné. Možno tri až päť rokov poctivej práce prinesie aj pódiové výsledky v SP ? Bolo by to potešujúce a rozhodne budem Adamovi držať palce.

Pri pohľade na dievčatá, ako možné pokračovateľky úspechov Zuzulovej, by sme mohli byť optimisti ak by sme riešili nástupkyne v horizonte tri a viac rokov. Ak máme hľadať náhradu za Zuzulovú do svetového lyžovania na najbližšiu sezónu 2012-13, potom smola, nemáme. Možno sú na mieste aj predzvesti skeptikov, ktorí tvrdia, že pri súčasnom nekoncepčnom štýle práce s mládežou, žiadne pokračovanie lyžovania na najvyššej úrovni nehrozí. Zastávajú názor, že slovenskí fanúšikovia alpského lyžovania môžu byť radi za meno Zuzulová, za ktorým je nepredstaviteľná práca otca a talent dcéry. Zuzulovci sa vyšplhali medzi svetovú špičku vlastným úsilím, bez fungujúceho repre zázemia. Vraj sa to už ťažko niekomu ďalšiemu podarí, ak sa pomery v SK reprezentácii nezmenia.

Nedávno, tesne po skončení finále SP v Schladmingu sa v médiách objavila správa, že Veronika Zuzulová sa bude vydávať. Vyvoleným bude kolega z jej tímu druhý tréner a servisman lyží Romain Velez. Veronikin nastávajúci je Francúz a okamžite vyvstali špekulácie a vyhlásenia. Jasné že SLA aj verejnosť zaujíma ako si predstavuje svoje ďalšie lyžovanie Veronika Velezová. V súvislosti so zmenami v jej súkromnom živote sa roztrhlo vrece fantázie. Zuzulová získa francúzske občianstvo, bude - nebude ďalej reprezentovať Slovensko? Podobné úvahy zapĺňajú slovenské médiá. Niektorým Zuzulovej konkurentkám, či skôr ich rodičom svitla nádej, že Zuzulka odíde a prenechá im miesto bez boja. V priamom súboji na lyžiach ju poraziť žiadne z dievčat ešte nedokáže.

Kto sleduje lyžovanie podrobnejšie a vidí aspoň čiastočne do zákulisia SLA, vie že otec a tréner Timotej Zuzula vedie dlhotrvajúcu vojnu s byrokratickým aparátom SLA. Jeho vystupovanie je priame a nebojácne, však na slovenské pomery nepraktické. Na Slovensku sa dosahujú lepšie vyjednávacie pozície spôsobom „vlezdoriti“ alebo „ruka ruku myje“. Neznalosť a neschopnosť Zuzulu používať "správne" manažérske taktiky spôsobujú nemalé komplikácie jemu a jeho dcére. Stačilo by sa venovať trénovaniu, lyžiarskej technike, pretekaniu, materiálu ..., proste všetkému okrem komunikácie so žabou (SLA), sediacou na polo vyschnutom prameni.

Na styk so SLA by sa Zuzulovcom hodil šikovný manažér, šarmantný sexi-fešák, asertívny, vojnový stratég, lojálny zamestnanec zuzu-teamu, ktorý ani nemusí vlastniť lyže. Niečo ako James Bond. Prospelo by to Veronike, fanúšikom, krajine aj špičkovému svetovému lyžovaniu. Snáď aj žabu by James Bond vyliečil. Kto sa na vec dokáže pozrieť očami otca, ktorý obetoval všetko dcére a jej umeniu, musí zložiť pánovi Zuzulovi poklonu, aj napriek jeho „komplikovanej povahe“ (ktorú vraj mnohí vnímajú). Nech už dopadne boj medzi Zuzulom a SLA akokoľvek, nazrime čo nám fanúšikom slovenské lyžovanie v budúcnosti ponúkne, kam speje slovenské lyžovanie.

Dve možnosti riešenia pre slovenské lyžovanie a Zuzulovú.

Sú dve možnosti ako dopadne slovenské lyžovanie a Zuzulová v duchu práve prebiehajúcich sporov medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou a lyžiarskym tímom Zuzulovcov.

Prvá možnosť:
Zuzula spor vyhrá a Veronika bude reprezentovať Slovensko naďalej. Možno tri roky má pred sebou príležitosť na nevídané úspechy. Naša mládež sa bude vyvíjať ako doposiaľ a možno sa za 2-5 rokov uchytí v slalomárskej elite nová nástupkyňa Petra Vlhová, alebo Lukáčová, Kantorová, Gantnerová, Saalová či Škvarková. Šance uspieť, ale rovnako aj upadnúť do veľkého kotla zabudnutých má táto šestica dievčat. Takáto šanca je však krehká ako ranná rosa na steble trávy a vyžaduje si citlivý až umelecký prístup. Nádeje vo sveťáku majú aj Petra Vlhová a Adam Žampa. Veronike Zuzulovej by stabilná prítomnosť ďalších bodujúcich kolegov z reprezentácie vo SP určite pomohla, minimálne psychicky. Možno práve spomínaná kombinácia rodín Žampovci, Vlhovci a Zuzulovci by dokázali fungovať spolu nekonfliktne. Funkčná tímová reprezentácia je silným zázemím každého športovca. Osobne by som tipoval aj dobrý výsledok tohto zoskupenia v tímovom slalome SP.

Druhá možnosť:
Zuzula spor prehrá a Veronika bude reprezentovať Slovensko naďalej. Možno tri roky má pred sebou príležitosť na NEVÍDANÉ ÚSECHY ...

Pri oboch možnostiach rovnaký záver ? Že Zuzulová ostáva lyžovať za Slovensko ? Áno. Nebude sa konať žiadna senzácia, žiadna zmena vlajky, žiadne lyžovanie za Rusko, Andoru, alebo Pobrežie Slonoviny. Viem si predstaviť Francúzsko, ale iba za zvláštnych okolností. Ľudia ako Zuzulovci z vlasti nezdŕhajú kôli maličkej skupinke neprajníkov, ktorí možno momentálne zastávajú významné úradnícke posty. Proti takým sa najlepšie bojuje výsledkami, tak Veronika namasíruj svaly, nabrús hrany a všetkým nám to predveď ! Veď ... švédske Are, rakúsky Schladming ... už to tam je.


• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
Slovenské lyžovanie, lyže, lyžiarska sezóna 2011-12, šokujúce informácie zo zákulisia lyžiarskej reprezentácie, prečo sa Veronika Zuzulová rozplakala na tlačovke, Zuzulová úspešne reprezentuje Slovensko, Adam Žampa obrovský slalom a slalom, Petra Vlhová z majstrovstiev sveta juniorov priviezla bronz za slalom, Zuzulová vystúpila na stupne víťazov, ženské lyžovanie na Slovensku, svetový pohár, Petra Vlhová, Barbora Lukáčová, Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Jana Škvarková, Jana Gantnerová, Slovenská lyžiarska asociácia SLA, náhrada za Zuzulovú, svetová slalomárska jednotka, Zuzulová sa bude vydávať, Romain Velez, ako si predstavuje svoje ďalšie lyžovanie Veronika Velezová, nevídané úspechy.