17. januára 2011

Lyžovanie 2011

Jesenné predpovede na lyžovanie 2011 hovorili o tuhej zime a všetci sme očakávali chladno a kopce snehu. Bohužiaľ polovica januára je za nami a podmienky v lyžiarskych strediskách sú žalostné. Na Slovensku je po dlhotrvajúcich týždňoch so slniečkom, ale hlavne s teplotami nad desať stupňov väčšina lyžiarskych stredísk zatvorená pre nevhodné podmienky na lyžovanie.

Sám som sa vrátil z nedávnej ponovoročnej lyžovačky v Taliansku, kde aj lyžiarske strediská, ktoré sú položené vo vysokých nadmorských výškach okolo 3.000m trpeli nie ideálnym počasím a stavom snehu. Lyžovačka v Bormiu a Livignu bola vynikajúca, ale aj miestni naznačovali, že so snehovou nádieľkou to je slabšie, než boli zvyknutí v minulosti. Ku koncu týždňa, ktorý sme strávili na severe Lombardie v známej lyžiarskej oblasti Alta Valtellina a ktorý začínal mrazmi okolo -15°C, prišlo ku koncu pobytu oteplenie nad nulu. Pri návrate domov po ceste zeleným Rakúskom sme sa cítili, akoby sme sa vracali z veľkonočnej nie novoročnej lyžovačky.

Ostanú len ľadovce zárukou istej lyžovačky ?

Nuž časy sa menia a kto vie ako bude zimná sezóna a tie ďalšie pokračovať. Pre mňa však nabral na dôležitosti faktor "istota snehu" pri rozhodovaní kam nabudúce na lyže. Ak si zabezpečujete lyžovačku v dostatočnom predstihu, máte výhodu že si môžete vyberať z dostatočnej ponuky možností, ale vtedy ešte netušíte aké budú podmienky na lyžovanie v čase vašej zimnej dovolenky. Práve preto by ste mali určite myslieť na to, aby ste išli lyžovať tam, kde bude sneh. Určite si nemôžete dovoliť zaplatiť 1.000 ani 5.000 € za týždeň, na ktorý sa celý rok tešíte a nakoniec si ani nezalyžovať. Ani sa mi nechce myslieť na to, že v budúcich rokoch ostanú len ľadovce zárukou istej lyžovačky.

Koncom februára som sa rozhodol navštíviť počas školských prázdnin (hlavne kôli dieťaťu) Zillertal, ktorý by mal byť zárukou, že si dobre zalyžujeme. Celé údolie disponuje vyše 500 km zjazdoviek v piatich lyžiarskych strediskách a keby bolo s počasím veľmi zle, je tu možnosť lyžovania na ľadovci Hintertux. Je jasné, že ak by k takej možnosti došlo, preplnený Hintertux by asi nebol žiadnou lahôdkou, ale radšej preplnené svahy a lanovky, ako opaľovanie na tráve. Verím, že takáto poistka bude dostatočná a naša jarná / zimná dovolenka dopadne k spokojnosti. Našťastie stratégia s ľadovcom v zálohe nebola nutná.

Zvýšené starosti majú aj usporiadatelia pretekov svetového pohára

Vážnosť situácie so snehom naznačujú aj neuskutočnené preteky svetového pohára v lyžovaní. Program podujatí v tejto sezóne "svetový pohár lyžovanie 2011" sa ocitol vo svojej polovici práve minulý víkend, keď sa konali preteky mužov vo švajčiarskom TOP stredisku Wengen a ženy sa stretli na pretekoch v slovinskom Maribore. Meniace sa klimatické podmienky majú viditeľný vplyv na ročné obdobia, zima sa nám z roka na rok stráca pred očami.

Všetci, ktorí sledujú dianie vo svetovom lyžovaní videli v priamom prenose žalostný stav snehu v Maribore, kde medzinárodná federácia zrušila obidva plánované závody slalom aj obrovský slalom žien. Sneh sa nachádzal iba na zjazdovke, všade okolo bolo sucho, príroda sa prebúdzala zo zimného spánku. Navyše množstvo z tamojšieho snehu bolo vyrobené počas sezóny iba umelým zasnežovaním a takýto sneh má výrazne horšie vlastnosti ako ten prírodný. Pri neprimeranom množstve umelého snehu voči prirodzenému je lyžovanie na takej zjazdovke jemne povedané "iné".

Usporiadatelia pretekov svetového pohára v lyžovaní mužov vo Wengene mali taktiež plné ruky práce, aby zabezpečili potrebnú kvalitu zjazdovky, hlavne pre nedeľný slalom, kde sa tiež jazdilo nakoniec na roztápajúcom firne, pričom sa cieľ nachádza v 1.280 m.n.m. Napäto budem očakávať, ako sa budú vyvíjať ďalšie podujatia v lyžiarskych pretekoch, kde nasledujú silné alpské strediská, ktoré by mali byť schopné zabezpečiť podmienky, ale aj menej zdatní usporiadatelia z nealpských krajín.

Lyžovanie 2011 je zatiaľ plné prekvapení, ale optimisti tvrdia, že sa všetko ešte k dobrému obráti a snehu si na lyžiach ešte užijeme. Pridávam sa k nim, tiež chcem byť optimista ;-)

• domov na blog: lyžovanie, lyže

Heslá článku:
istota snehu, podmienky na lyžovanie, zimná dovolenka, možnosť lyžovania na ľadovci, preteky svetového pohára v lyžovaní, lyžiarske stredisko Wengen, Maribor, lyžovanie 2011, lyže, ostanú len ľadovce zárukou istej lyžovačky, starosti majú aj usporiadatelia pretekov